Koeien gemolken met doorloopwagen in het weiland

Warmonderhof opent melktap

Vanaf 9 juni kunnen Drontenaren dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur terecht bij de melktap aan de Wisentweg, net naast het Wisentbos. De melk komt rechtstreeks van een kudde koeien, die op biologisch dynamische wijze wordt gehouden door medewerkers en studenten van Warmonderhof. 

De melktap is sinds 9 juni dagelijks geopend.

Dag en nacht buiten
Normaal gesproken komen de koeien twee keer per dag in de melkstal, maar de studenten van Warmonderhof doen het anders: zij melken de koeien in het weiland in een zogenoemde 'doorloopwagen' waar zes koeien tegelijk gemolken kunnen worden in het weiland. Door op deze manier te melken kunnen de koeien in de weide blijven staan en hoeven zij niet ver te lopen naar de melkstal. Dit is vooral handig als je op een locatie verder van het erf de koeien wil beweiden. De koeien leveren een belangrijke bijdrage vruchtwisseling op Warmonderhof. De doorloopwagen maakt het mogelijk dat de koeien zelfs op de percelen achter het akkerbouwbedrijf gemolken kunnen worden. De lange afstand naar het erf speelt dan geen rol meer.

Door de doorloopwagen kunnen koeien op een kleinschalige manier gemolken worden.

Een landbouwbedrijf overnemen gaat tegenwoordig gepaard met hele grote investeringen. Met dit project wil Warmonderhof laten zien dat je óók op een kleinschalige manier koeien kan melken en dus niet zozeer gebonden hoeft te zijn aan een ‘grote’ stal. Dit initiatief biedt voor de studenten inspiratie en de mogelijkheid om kennis te nemen van een flexibele en kleinschalige manier om later zelfstandig een melkveetak te bedrijven. Daarnaast biedt dit project de kans om veel te leren over beweiden en koe-gedrag. Het melken en de rest van de dagelijkse zorg voor de koeien valt onder verantwoordelijkheid van derdejaarsstudent Julie Zevenbergen. Samen met andere studenten voert zij alle werkzaamheden uit.

Julie Zevenbergen

Verse rauwe melk
Met de melktap tappen Drontenaren de gekoelde melk dus rechtstreeks van de koe. De verse, ofwel rauwe melk heeft behalve dat het gefilterd en gekoeld is, geen verdere bewerking ondergaan zoals koken of pasteuriseren. De NVWA raadt aan de melk voor consumptie gedurende een minuut tot tenminste 72 graden Celsius te verhitten. 

Elke dag geopend
De melktap is gevestigd aan de wisentweg 18 en is dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00. De melk kost €1,20 per liter. Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen. Ook zijn er glazen literflessen te koop van één euro per stuk. Deze zijn geschikt voor hergebruik en kunnen gewoon afgewassen worden. De melktap is gebruiksvriendelijk: werp muntgeld in de automaat, zet de fles onder de tap en druk op de startknop.

Voor meer informatie:
Stichting Warmonderhof
veehouderij@warmonderhof.nl
www.stichtingwarmonderhof.nl/melktap 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven