Meelunie bouwt verwerkingsfaciliteit voor veldbonen in Denemarken

Meelunie opent in oktober 2022 een nieuwe verwerkingsfaciliteit voor veldbonen in Hedensted, Denemarken. 

Eiwittransitie
De leverancier van plantaardige ingrediënten gelooft dat de veldboon een cruciale rol zal spelen in de eiwittransitie. Marco Heering, CEO van Meelunie: "De beperkte beschikbaarheid en geschiktheid van lokale alternatieven voor soja is al jaren een rem op de eiwittransitie. Omdat de veldboon gedijt in niet-tropische klimaten, zoals Europa en Noord-Amerika, kan deze faciliteit een echte gamechanger zijn."

De productiefaciliteit voor fava-eiwitisolaat wordt uitgerust met de verwerkingstechnologie van SiccaDania en er zal een procesmethodologie worden toegepast die na 17 jaar onderzoek is ontwikkeld door de Universiteit van Kopenhagen (UCPH).
"De doorbraak van UCPH is tweeledig", legt Gijs van Elst, de projectleider bij Meelunie, uit. "Ten eerste zijn ze erin geslaagd de bittere smaak van de veldboon te verwijderen, waardoor het perfect is voor gebruik in voedingstoepassingen, variërend van zuivel- en vleesalternatieven tot sportvoeding en glutenvrije producten. En het proces van UCPH is ook efficiënter, zodat we de hele boon kunnen valoriseren."

Klimaatvriendelijk
De faciliteit wordt gebouwd in een regio in Denemarken die bij uitstek geschikt is om veldbonen te verbouwen. Het fabrieksontwerp is ook klimaatvriendelijk. "Het water dat in het productieproces wordt gebruikt, wordt gefilterd en hergebruikt om een ​​circulair systeem te creëren", zegt Van Elst, "en we vangen de warmte die bij de productie wordt gegenereerd op voor hergebruik in het verwarmingssysteem van de lokale gemeente."

Voor meer informatie: 
Meelunie
+31 (0)20 53 06 530
info@meelunie.com
www.meelunie.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven