Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse vintage cider bereikt Nederland

Nieuw: Galipette Cidre. Een nieuwe frisse cider uit Noordwest Frankrijk. Gemaakt van de beste zoete, zure en bittere appels uit Normandië en Bretagne. Verantwoord geteeld, met de hand geplukt en met aandacht en traditie gefermenteerd tot eersteklas natuurlijke Franse cider. Galipette is er met en zonder alcohol. En er is één biologische variant.Romantiek
Noordwest Frankrijk is de boomgaard van Europa. Een zacht zonnetje, genoeg regen, een vruchtbare bodem en een mild zeeklimaat zijn perfect voor appels. In Normandië en Bretagne groeien dan ook meer dan 600 verschillende appelsoorten, waarvan sommigen stokoud zijn. Ze hebben de mooiste namen, en allemaal hun eigen (liefdes)verhaal. Het is pure romantiek. Het zijn vaak kleine en lelijke appels vol smaak: sommige zijn zoet, andere zuur en weer andere bitter. De Fransen zijn zuinig op elke boom en elke appel en zo houdt de ciderindustrie de biodiversiteit en het culturele food erfgoed overeind.

De kunst
Galipette werkt samen met Les Celliers Associés. Het is een coöperatie van 400 van de oudste appeltelers en cidermakers in Bretagne en Normandië. Het cider-proces begint natuurlijk met de oogst. Vanaf eind september worden de appels geplukt en opgeslagen. Op een koude dag in het najaar worden de appels tot pulp gemalen en krijgen ze ongeveer één dag rust (macereren). Tijdens deze rust loopt de pectine uit de schil in het sap en dat is het begin van een natuurlijk fermentatieproces. Daarna wordt de pulp tot sap geperst en laat de keldermeester elk sap verder fermenteren in aparte cuvées.

Cider
Galipette maakt vintage cider, en dat betekent dat de cider altijd gemaakt is van de appels uit één seizoen. Het is aan de keldermeester om elk jaar goed gebalanceerde cider te maken uit de nieuwe oogst. Een klus om hoogst zenuwachtig van te worden, en een vak waar kennis, timing, geduld en veel ervaring voor nodig is. Galipette maakt traditionele Franse ciders, en die worden gerekend tot de bitter en bitterzoete soorten. Galipette maakt er drie:

  • Galipette Brut (4,5%) – een klassieke Bretonse cidre met een volle smaak van rijpe appels en aardse tannines.
  • Galipette Biologique (4,0%) – een zoetere Normandische cider die vol naar fruit smaakt en een beetje naar bloemetjes.
  • Galipette Non-Alc (0%) – een frisse, beetje kruidige en zure non-alcoholische cidre.

Galipette bevat alleen Franse appels en is gemaakt van 100% sap. Het bevat geen toegevoegde suikers, en geen kunstmatige ingrediënten. Appels, dat is alles. Het is koud het lekkerst. 

Goed bezig
Les Celliers Associés heeft het Franse certificaat van Agri Confiance. De telers werken samen aan duurzame teelt en het behoud van de biodiversiteit. Het is de doelstelling om volledig duurzame cider te maken: alle ingrediënten zijn lokaal, appelafval wordt gebruikt als veevoer en verpakkingsmaterialen zijn van gerecycled materiaal, herbruikbaar of recyclebaar.

Galipette is te koop via Crisp, Ekoplaza, Gall&Gall, Marqt en Stach en verschillende natuurvoedingswinkels en slijterijen. Prijzen variëren per kanaal, adviesprijs 330 ml vanaf € 2,79. 

Voor meer informatie: www.galipettecidre.com 

Publicatiedatum: