Eigenaren Kaas & Meer zoeken opvolging

"Dit jaar zagen we een groei van 30 à 40 procent"

Tholen - Wie de kaasspeciaalzaak aan de Zuivelweg in Ruurlo binnenstapt, vindt daar, zoals de naam op de winkelpui doet vermoeden: kaas en meer. Naast kaas en zuivel van De Vijfsprong in Vorden, Terschellinger Kaas in alle soorten, Jersey-kaas van Remeker en geitenkaas van de Mekkerstee, zijn de schappen gevuld met noten en zuidvruchten, biologische wijnen en bieren, kaasplankjes en geschenkpakketten. Bovendien geurt het naar versgebakken brood dat vier dagen per week door bakker Dick Ten Broeke uit Lochem wordt bezorgd.

Van outlet naar speciaalzaak
Ernst en Wilgar Marsman startten deze winkel zes jaar geleden, nadat zij Naturion, de groothandel in biologische kazen, hadden overgenomen. "We waren in Ruurlo op zoek naar een pand voor de groothandel, toen we door de makelaar op dit winkelpand werden gewezen. Naar een winkelpand waren we eigenlijk niet op zoek, maar toen we er een kijkje hadden genomen, ontstond het idee om - naast de groothandel - een kaasspeciaalzaak te openen." Binnen een week lag er een ondernemersplan en werd het huurcontract getekend. Eerst was het een soort outlet waar op vrijdag en zaterdag kaas werd verkocht. Al snel ging de winkel ook op woensdag en donderdag open en werd het assortiment fors uitgebreid. Tachtig procent van het aanbod is biologisch, aangevuld met twintig procent streekproducten. "Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen", vertelt Wilgar. In de winkel staan altijd kant-en-klare geschenkpakketten voor de directe verkoop. "Nu is het iets minder doordat er door de coronacrisis geen jubilea en bedrijfsopeningen worden gevierd, maar in de drukke afgelopen decembermaand zijn er ruim 700 ingepakt en verkocht. Dat levert een mooie extra omzet op."

Supermarktmoe
De meeste klanten komen voor de Terschellinger kaas naar Kaas & Meer. Kaas & Meer is het enige verkooppunt van deze kazen in de regio, net als voor de kazen van Remeker uit Lunteren en die van de Mekkerstee uit Ouddorp. Sinds de uitbraak van corona is het drukker dan ooit in de winkel. "In de afgelopen zes jaar groeiden we elk jaar met zo'n 15 à 20 procent, maar dit jaar zagen we een groei van 30 à 40 procent. Consumenten kunnen niet naar restaurants, kopen weinig kleding en gaan niet op vakantie. Daardoor hebben ze geld om te besteden aan lekker eten, maar dan thuis", analyseert Ernst. "Het lijkt wel alsof mensen een beetje supermarktmoe zijn. Dat ze denken: we gaan de hele week al naar de supermarkt, voor het weekend wil ik iets speciaals." Niet voor niets werd het aanbod van biologisch brood vorig jaar april flink uitgebreid om aan de toenemende vraag te voldoen.

Groothandel
Ook in de groothandel zag Ernst het afgelopen jaar een flinke groei in de klandizie. Naturion belevert hoofdzakelijk de Duitse markt, met als belangrijkste klanten biospeciaalzaken, bioboerderijen, en marktkooplui die op biologische markten in Keulen en Bonn staan. Bij deze klanten is ook de Terschellinger kaas, in alle varianten, populair en zorgt dit zelfs voor 60 procent van de exportomzet. "Ook in Duitsland zijn deze kazen alom bekend en zeer geliefd", zegt Ernst.

In de verkoop
Als je de kaas-ondernemers zo vol enthousiasme hoort praten, vermoed je niet dat ze de pensioenleeftijd naderen. Toch is dat wel zo en zijn Ernst en Wilgar op zoek naar een of meer ondernemers die het bedrijf willen voortzetten. "We worden allebei 65, dus het is tijd om langzaam maar zeker over opvolging na te denken", legt Ernst uit. "Dat kan iemand zijn die een paar jaar meewerkt om het bedrijf dan over te nemen, of iemand die ervaring heeft en het in een keer overneemt. Het mooiste zou een ondernemersechtpaar zijn. Want het is een leuk bedrijf, waar je een goeie boterham mee kunt verdienen, maar je bent er wel zes dagen per week mee bezig. Met de groothandel ben je van maandag tot donderdag druk en de winkel is van woensdag tot en met zaterdag open. Het is ideaal als je dat samen kunt doen."

Ernst en Wilgar hebben nog ideeën genoeg die ze graag aan hun opvolger mee willen geven. "Het winkelpand is heel geschikt voor uitbreiding van het assortiment. Als we tien jaar jonger waren geweest, hadden we al uitgebreid met groenten, fruit en salades. Daar is in Ruurlo enorm behoefte aan, omdat we hier, buiten de supermarkt, geen enkele groenteboer hebben. Je zou ook goed uit kunnen breiden met biologisch vlees."

Voor meer informatie:
Kaas & Meer 
Wilgar Marsman
Zuivelweg 7
7261 BA Ruurl
06-163 44 208

NaturionFood
Ernst Marsman
Zuivelweg 7
7261 BA Ruurlo
06-180 90 465

info@naturionfood.com
www.kaasenmeerruurlo.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven