Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Per 1 april gaan salarissen met 2,5% omhoog

Salarissen AGF-detailhandel gaan meestijgen met inflatie

Op 7 februari bereikten de sociale partners een cao-onderhandelingsresultaat voor een nieuwe tweejarige cao in de AGF-detailhandel. Branchevereniging AVN hoopt morgen de details bekend te maken, maar vandaag al brengt FNV het nieuws naar buiten dat salarissen van verkoopmedewerkers automatisch gaan meestijgen met de inflatie, de zogenaamde APC (automatische prijs compensatie).

Loonsverhoging gebaseerd op consumentenprijsindex
De nieuwe cao AGF Detailhandel duurt twee jaar en gaat in per 1 januari 2024. Op 1 april gaan de salarissen eerst omhoog met 2,5%. Op 1 januari volgend jaar krijgen de werknemers een loonsverhoging die gelijk is aan de prijsstijgingen per oktober 2024. Die zijn gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De lonen stijgen tot maximaal 5% mee met de prijzen. Als de inflatie of de automatische prijscompensatie negatief is, worden de lonen niet verlaagd. De daling wordt verrekend in toekomstige stijgingen. In het najaar van 2025 zullen de sociale partners en werkgevers het systeem van automatische prijscompensatie gaan evalueren.

Het slechts betaald
Volgens FNV werken in de AGF-sector zo'n 6.000 mensen. Driekwart van hen staat in de winkels en een kwart op de markt. Volgens FNV is het systeem van APC hard nodig in de detailhandel. "De mensen in de sector horen tot de slechtst betaalde werknemers van het land", aldus Corina Hensen, bestuurder FNV Handel. Nu APC is afgesproken in de cao van de AGF-detailhandel hoopt FNV dat de supermarkt-cao dit ook gaat invoeren. "Het is ons gelukt om dit af te spreken voor de verkoopmedewerkers van aardappelen, groenten en fruit. Nu kunnen de werkgevers van andere winkels, zoals Albert Heijn, Lidl en Jumbo, echt niet achterblijven", aldus Hensen.

Bron: FNV

Publicatiedatum: