Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische quinoa leent zich uitstekend voor biologische teelt

Tholen - De witte quinoa in de schappen van de biologische winkel BioVrac in Ukkel (Brussel) is sinds kort van Belgische oorsprong. Kersverse winkeleigenaar Davy Duvillier verving het buitenlands product voor quinoa uit eigen land. Een toevalstreffer, vertelt Davy. "Toen ik in december de winkel overnam, vertelde een oud-collega mij dat hij naast zijn werk biologische quinoa teelt. Hij vroeg of dat wat voor BioVrac was." Die collega is Ivan Pollet. Vorig jaar richtte hij met vier collega-telers het samenwerkingsverband BioGrano op.

Quinoa van Belgische oorsprong wordt verpakkingsvrij bij BioVrac verkocht.

Familiaire samenwerking
"Begin maart zijn we samengekomen om een verband op te zetten waarin we elkaar kunnen steunen", legt Ivan uit. "Het is nog geen coƶperatie, maar wel de eerste stap daartoe. We delen kennis over hoe we kwalitatief en kwantitatief beter kunnen produceren en we gebruiken elkaars machines, zodat we die niet allemaal zelf hoeven aan te schaffen. Ook de verwerking en verkoop doen we samen. Bovendien delen we dezelfde filosofie: transparantie in de lokale keten en eerlijke prijsvorming. Daardoor heeft BioGrano een familiair karakter." De vijf telers van BioGrano bevinden zich in West- en Oost-Vlaanderen, in een straal van 50 kilometer van elkaar. Zij concentreren zich op granen, zoals tarwe, spelt, haver en emmer, pseudogranen als quinoa en boekweit, zaden, bijvoorbeeld lijnzaad en peulvruchten, zoals linzen, erwten, bonen en lupinen.

Ivan Pollet richtte vorig jaar met vier collega-telers BioGrano op.

Uitstekend geschikt voor biologische teelt
De teelt van de van oorsprong Zuid-Amerikaanse quinoa is in Belgiƫ goed haalbaar, vertelt Ivan. "Wij telen nu drie jaar quinoa en dat is goed meegevallen. In droge en warme zomers gedijt het gewas gemakkelijk. Doordat het gewas niet veel bemesting nodig heeft, weinig ziektegevoelig is en er simpelweg geen bestrijdingsmiddelen voor bestaan, leent het zich uitstekend voor biologische teelt." De toenemende vraag naar het product - bij BioVrac verkoopt men jaarlijks zo'n 800 kilogram witte quinoa en 450 kilogram drie kleuren quinoa - biedt genoeg kansen voor de Belgische telers. Ivan: "De populariteit is onder meer te danken aan de hoge voedingswaarde wat betreft eiwitten (aminozuren), vetzuren, mineralen en vitamines, en de lage glycemische index. Quinoa bevat geen gluten en allergenen en is een uitstekend alternatief voor aardappelen of rijst. Het is, ook na bereiding, goed houdbaar. Kortom: een veelzijdig, duurzaam en voedzaam gewas."

Quinoa op het veld

Reiniging is belangrijkste stap
In de eerste helft van april wordt de quinoa gezaaid. In augustus worden de vroege rassen geoogst en in september de late rassen. Dat oogsten gebeurt met de maaidorser of combine die, net als voor de oogst van bijvoorbeeld haver, helemaal naar wens kan worden afgesteld. Na de oogst wordt de quinoa gereinigd door Van der Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil. "Het reinigen is de belangrijkste stap in het proces. De kwaliteit moet tenslotte goed zijn, omdat het over menselijke voeding gaat. Stof en eventueel aanwezige schimmels worden van de quinoa afgeborsteld. Na de reiniging slaan we het in 25 kilozakken op. Het is dan minstens twee jaar houdbaar, mits we het koel en droog bewaren. Dat is een groot voordeel als je het niet direct kunt vermarkten."

Oogsten met een combine..

... of maaidorser.

Ondanks corona gelijke afzet
De opslag ligt deze zomer niet overvol door de sluiting van de horeca. "Ondanks dat de horeca veel minder afnam, hebben we uiteindelijk evenveel kunnen verkopen. Horecazaken hebben met take-away toch nog geprobeerd zoveel mogelijk te verkopen en de afzet naar retail en biologische speciaalzaken groeide."

Meer lokaal in het schap
Voor Davy smaakt het aanbieden van lokaal product naar meer. "Ik ben nog maar pas eigenaar van BioVrac, maar ben voornemens het hele assortiment onder de loep te nemen. Kwaliteit primeert uiteraard, maar indien we hetzelfde product met dezelfde kwaliteit lokaal kunnen vinden, is het voor mij logisch om het Belgische product aan te bieden. In een volgende stap dienen we deze lokale oorsprong ook op een goede manier naar klanten te communiceren. Dit gebeurde in het verleden bij BioVrac niet. Het Belgische product is wel duurder dan de quinoa die we eerder uit het buitenland importeerden, maar doordat ik het hele verhaal ken, ben ik bereid die prijs te betalen." Dat beaamt Ivan: "Het is een interessant maar duur product. Te beginnen bij het zaaizaad, dat is vrij prijzig. Mechanische onkruidbestrijding is duur, dus we moeten veel wieden en schoffelen en ten slotte de verwerking na de oogst. Die kosten zitten allemaal in de retailprijs." 

Davy, die tien jaar in de retail werkte : "In de klassieke retail ligt een enorme druk op prijzen, er zijn kleine marges en er is niet altijd duidelijk beleid op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat mis ik allemaal niet, nu ik in de biologische winkel werk."

Voor meer informatie

BioGrano
www.biograno.be
BioVrac
www.bio-vrac.be