Ronald van Marlen:

"Biologisch moet de landbouw noodtoestand uitroepen!"

Ronald van Marlen en zijn vrouw Petra Verdonk waren gisterenavond te zien in de VPRO docu 'Oproerkraaiers' van Sunny Bergman (klik hier om de documentaire te bekijken).

Ronald stuurde vanmorgen onderstaande reactie toe, waarin hij een duidelijke oproep doet.

"Petra en ik vonden het een eer om mee te mogen werken aan VPRO Oproerkraaiers en gezicht te geven namens de XR klimaat beweging. Na 30 jaar vergaderen, beleidscommissies en rondetafelclubs zag ik zelf geen gat meer in dat dat iets bij gaat dragen aan verandering. Terwijl tegelijkertijd de klimaatcrisis opdoemde als absolute noodtoestand. Als ik alles afpel, is dat wat me drijft: de urgentie en de noodzaak om radicaal en snel in te moeten grijpen om de klimaatcrisis niet nog verder te laten ontsporen. Petra en ik zijn daarom 1,5 jaar geleden weer begonnen met actievoeren en dat voelt gewoon prima. XR is een mooie beweging met veel lieve en betrokken mensen."

"Maar wij zijn de boodschap niet. We gaan niet de straat op omdat we de straat op willen. In de kou liggen en weggesleept worden is geen feest in de vrije tijd... We gaan de straat op omdat de overheid niet meer voor ons zorgt en ons als burgers niet voldoende beschermt tegen de grootste crisis die ons aan het overkomen is: de klimaatcrisis. De boodschap komt van de wetenschap zelf: 'als we zo doorgaan als nu, is de meeste logische uitkomst het einde van de mens...'. Dat zijn niet onze woorden maar dat zegt de UN, de FAO, de hoogste organen die zien waar we op afstevenen."

"Nederland doet niks. We zitten eindeloos in polderende commissies, we tuimelen over elkaar heen in Transitie Clubs, denken ons er met True Cost even uit te rekenen en dat gaat allemaal niet gebeuren. Alle belangrijke commissies worden gedomineerd door consortia die de bestaande situatie willen blijven beheersen. Waarom niet? Omdat ons huidige systeem geen plaats wil maken en onze huidige politiek geen lef heeft dat bij wet wel mogelijk te maken."

"Biologisch kan zich weer uit gaan spreken. Biologisch kan aansluiten bij alle burgers en bewegingen die nu hun nek uitsteken. Biologisch is zo hard nodig en ik hoop dat velen zich herkennen in de documentaire. Maar we hebben te weinig moed. Ze gaan niet naar ons luisteren, we zullen overal bij worden gevraagd in klankbordgroepen en er gaat niks veranderen. En de naam veranderen van het huidige systeem gaat ons er ook niet uithelpen. Je kunt het kringlooplandbouw, circulaire landbouw of wat voor fancy naam dan ook noemen: het gaat niets veranderen als je niet fundamenteel bereid bent je bestaande systeem te stoppen en wat nieuws uit te denken."

"Ik hoop dat de biologische sector weer de moed heeft om op te staan en als sector de klimaatcrisis officieel de status geeft die het nodig heeft: de noodtoestand. En van daar uit gaan we dan aan het werk met acties, beleid en druk zetten om de situatie te gaan veranderen. Het oude is stuk en het nieuwe is er nog niet. In dat interbellum zitten we nu. Het is ook een tijd van kleur bekennen: laten we dat dan ook doen. We zijn er groot mee geworden..."

"Wil je ook dat de biologisch de klimaatcrisis als noodtoestand uitroept? laat het me weten op ronald@timeli.nl. Dan gaan we aan de slag!"


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.