Mayi Harvest

Australische Kakadu-pruimen erkend als superfood

De Kakadu-pruim (Terminalia ferdinandiana) is een gerenommeerd inheems Australisch superfood waarvan de gezondheidsvoordelen al lang bekend waren bij de Aboriginals van de regio. In de afgelopen 10 jaar is het kleine pruimpje, dat smaakt naar een mix van een peer en een appel, algemeen erkend als een fruitsoort met meer vitamine C dan een sinaasappel en met een hoog gehalte aan antioxidanten. Nu zet Mayi Harvest deze unieke pruim op de kaart.

Mayi Harvests is een Aboriginal bush food bedrijf dat culturele en duurzame methoden hanteert op basis van traditionele ecologische kennis. Deze aanpak ondersteunt zowel het milieu als de ontwikkeling van inheemse microbedrijven en een cultureel gepast levensonderhoud voor de lokale Aboriginal bevolking op hun traditionele land. "Mensen die op hun eigen land leven creƫren een duurzaam bestaan. We verzamelen de Kakadu-pruimen zorgvuldig, je kunt op die manier drie oogsten van de bomen krijgen. Vogels, dieren en insecten leven ook van het fruit. Je moet wat fruit achterlaten voor de dieren en de insecten die leven van de vruchten van planten," zegt Pat Torres, eigenaar en oprichter van Mayi Harvest.

Het oogsten van het fruit gebeurt met de hand en niet met machines om ervoor te zorgen dat de plant niet beschadigd wordt. "We gebruiken gewoon manden om ze in te doen en als we het fruit plukken is het volledig rijp. We laten de nieuwe zaden doorkomen en de bloemen voor de volgende pluk, anders krijg je bij de volgende pluk of het jaar daarna geen fruit meer, of je beschadigt de boom nog voor jaren. We oogsten met het ecosysteem in ons achterhoofd," zegt Torres.

Pat Torres begon 12 jaar geleden als eerste met het verzamelen van Gabiny of Gubinge, ook bekend als de Kakadu-pruim. Kookdemonstraties, workshops en demonstraties op exposities gaven de speciale pruim meer bekendheid.

Volgens thefifthestate.com.au verwerkt het bedrijf ongeveer 3 ton kakadu-pruimen in een jaar, terwijl in andere jaren zelfs 5 ton werd verzameld. Torres maakt deel uit van een alliantie die de Noord-Australische Aboriginal Kakadu Plum Alliance heet en die 21 ton oogstte in het seizoen 2019/2020.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven