Vier gasten schijnen licht op 'De toekomst van het boerenland'

Tineke van den Berg bij De Publieke Tribune Radio

De afstand tussen stad en boerenland lijkt steeds groter te worden. Is er de laatste decennia te weinig omgekeken naar het platteland? Door de stikstofcrisis draaien alle hoofden zich nu noodgedwongen naar een landbouwbeleid dat al langer haperde. De boeren moeten zich aanpassen en hebben het gevoel dat zij de schuld krijgen. Ze maken zich zorgen hun toekomst: kunnen ze zo wel boer blijven? En hoe zien ze het wél voor zich?

De volgende vier gasten schenen gisterenavond (20:30-21:30 uur op NPO Radio 1) hun licht op de toekomst van het boerenland in deze uitzending van De Publieke Tribune Radio:

Tineke van den Berg (foto van David Galjaard) heeft een biologische boerderij in Flevoland (De Stadsboerderij in Almere). Vindt dat het landbouwbeleid al lange tijd niet deugt maar in tegenstelling tot de actievoerders moedigt zij verandering aan. "De productie is niet bedoeld om zoveel en goedkoop mogelijk te zijn, waarom zouden wij in het kleine Nederland voor de rest van Europa voor goederen moeten zorgen?"

Siebe van de Crommert is geboren en getogen op een melkveehouderij in Brabant. Over een paar jaar neemt hij het bedrijf van zijn ouders over en wil hij het omvormen naar een boerderij die minder gericht is op groei en meer op natuur.

Arjen Schoustra is een Friese melkveehouder. Hij voelt zich in het nauw gedreven door het 'jojobeleid' van de overheid. Uit frustratie protesteerde hij met vele andere boeren op het Haagse Malieveld. Tegelijkertijd hekelt hij de polarisatie tussen boeren. "Boer zijn is niet mijn baan, het is mijn leven."

Bettina Bock is hoogleraar inclusieve plattelandsontwikkeling aan de Universiteit van Wageningen. Ze deed onder meer onderzoek onder boeren naar de inrichting van hun bedrijf en waar ze tegen aanlopen. "Het gaat niet alleen om ecologisch duurzaam, maar ook om sociaal duurzaam."

Coen Verbraak. © Anna van Kooij  

Over het programma
De publieke tribune radio voert diepgravende gesprekken over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Een panel van (ervarings)deskundigen houdt maatschappelijke onderwerpen tegen het licht en geeft een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming. De publieke tribune radio wordt iedere laatste maandag van de maand door Human uitgezonden van 20.30-21.30 uur op NPO Radio1.

De uitzending kan hier teruggeluisterd worden: 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven