Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meer bedrijven kiezen voor een samenwerking met bio-akkerbouwer"

Wederom uitdagend jaar in ruwvoer

Tholen - Voor het derde jaar op rij is het bij de biologische boeren spannend of zij voldoende ruwvoer ter beschikking hebben, zo geeft Sible van der Werf aan. Hij is Adviseur Biologische Rundveehouderij Noord bij Agrifirm. "Het is wederom de vraag of het de bio-melkveehouders lukt om voldoende weidegras voor de koeien te hebben. Dit jaar is het heel lang droog en koud geweest. Sommige melkveehouders besloten om de koeien al vroeg naar buiten te doen, omdat de ruwvoervoorraad van vorig jaar op was."

Links: Een excursie met Sible in 2019. Rechts: Grasklaver van een bio-akkerbouwer.

Het belangrijkste is volgens Sible dat het bedrijf in balans moet zijn. "Dan heb ik het over het feit dat de hoeveelheid voer dat je hebt en het aantal dieren in verhouding moet zijn. Ik merk dat de meer 'intensievere' bedrijven vaak de nodige connecties hebben om toch aan de gewenste hoeveelheid ruwvoer te komen. De bedrijven die normaal zelfvoorzienend zijn, hebben dit jaar ook moeite om voldoende ruwvoer te winnen en zijn op zoek naar een aanvulling. Dit kan bij collega veehouders, dit jaar ook lastig, of een samenwerking met een bio-akkerbouwer. Dat laatste zien we steeds meer en hierbij bieden wij graag ondersteuning. De bio-akkerbouwers vragen we bijvoorbeeld of ze een groenbemester hebben die van pas kan komen voor het voeren van dieren. De zelfvoorzienende boeren hebben vaak minder of geen reserves. Hen adviseer ik nog wel eens om de kam door de dieren te halen en de wat minder presterende dieren eerder af te voeren."

Agrifirm biedt zelf ook ruwvoer aan. "Hierbij gaat het onder meer om biologische luzernebalen van onze drogerij in Oldambt. Dit kan net het verschil maken, bijvoorbeeld door 1 of 2 kilo droge stof te vervangen door luzerne."

Sible vertelt dat de vraag naar biologische melk goed is. "Ook de prijzen trekken goed aan. In verhouding met de kosten die biologische melkveehouders maken zou de melkprijs naar mijn mening iets hoger moeten liggen. Met 1 of 2 cent er bij zijn de meeste boeren al geholpen."

Ook nu face-to-face advies
De adviseur bezoekt de boeren persoonlijk. "Dit heeft even stilgelegen na de invoering van de intelligente lockdown, maar is een paar maanden geleden al weer op gang gekomen. Door op het bedrijf rond te lopen zie je veel meer. Tijdens een rondje door de velden te lopen kom je toch dingen tegen die normaal niet aan bod zouden komen."

Sible ziet op de bedrijven dat de droogte ook bij bio-melkveehouders een grote rol speelt. "We adviseren onze klanten over het beregenen. Ook is het belangrijk om de beweiding op een goede manier aan te pakken. Hier geef ik graag tips over. Zo adviseren we om het gras niet te lang te laten staan. Maaien moet in dienst van de beweiding gebeuren. Hoe langer het staat, hoe ziektegevoeliger en aantrekkelijker het gras voor schimmels wordt. Wanneer de groei eruit is, kun je beter opnieuw maaien, ook wanneer er nog niet veel gras op staat. De jonge verse spruiten groeien beter en zijn ook weer smakelijker voor de koeien."

Interesse in omschakeling toegenomen
Interesse in omschakeling naar biologisch is er volgens hem genoeg, ondanks het feit dat er veel gaande is rondom de melkveehouderij in Nederland. "Er is juist een toename merkbaar als het gaat om de interesse in omschakeling. Veel melkveehouders moeten de keuze nu maken om intensiever te worden of voor omschakeling naar biologisch te gaan. Als bio-melkveehouder kan je met minder dieren meer opbrengst genereren. De bio-melkprijs ligt gemiddeld 12 tot 14 cent hoger dan de gangbare prijs."

Toekomst
Sible is al 36 jaar in dienst bij Agrifirm en sinds 12 jaar focust hij zich op de biologische rundveehouderij. Hoe ziet hij de toekomst?: "De toekomst gaat richting biologisch. Het verschil tussen gangbaar en biologisch wordt kleiner. Maatschappelijke en klimatologische aspecten vragen hier om. Als je het mij vraagt moeten boeren vooral met de natuur mee blijven werken om vooruit te kunnen."

Voor meer informatie:

Sible van der Werf
Agrifirm
Landgoedlaan 20
7325 AW Apeldoorn
06 22558861
s.vanderwerf@agrifirm.com  
www.agrifirm.nl