Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eigen voerleverancier worden met Kiemrad?

"Hiermee kunnen we binnenlandse granen en zaden opwaarderen"

Tholen – "Met het Kiemrad is 100% biologisch voeren mogelijk. Hiermee kunnen we namelijk de binnenlandse granen en zaden opwaarderen, waardoor het mogelijk is om af te zien van geïmporteerde eiwitbronnen uit het buitenland", vertelt Adri van Boxtel, die het Kiemrad zo'n 5 jaar geleden naar Nederland haalde. Dit is een machine om automatisch granen of andere zaden te laten ontkiemen. Uit een eerste onderzoek naar de werking van het Kiemrad bij een Nederlandse bio-legpluimveehouder is inmiddels gebleken dat kippen die gekiemde tarwe gevoerd kregen, 10% meer eieren leggen.

Tijdens het kiemproces worden verschillende enzymatische processen geactiveerd, meent Adri. "Hierdoor komen natuurlijke mineralen zoals fosfor beter ter beschikking. Ook neemt het vitaminegehalte toe en er komen meer aminozuren vrij. Het Kiemrad past dan ook perfect binnen de nieuwe landbouwstrategie van de overheid. Het kan boeren helpen om de doelstellingen die de overheid voorstaat te behalen door de betere benutting van vitaminen en mineralen zoals bijvoorbeeld fosfaat."

Het Kiemrad is uitgevoerd als een roterende trommel met vier of zes kamers. Elke dag worden een of twee kamers met het gekiemde graan leeggemaakt en opnieuw gevuld met vers graan. De standaard kiemduur bedraagt 72 uur. Afhankelijk van het uitgangsmateriaal kunnen de kiemduur, de bewegings- en bevochtigingstijden ingesteld worden.

"Eigen voerleverancier worden"
Adri hoopt dat boeren dankzij de mogelijkheden die het Kiemrad biedt er eerder voor zullen kiezen om eigen graan te gebruiken. "Ze kunnen hun eigen voerleverancier worden, waardoor ze minder afhankelijk zijn van wisselende voerprijzen. Door kieming wint het graan aan waarde. Ook zal het kiemen van lokale gewassen helpen om de CO2-uitstoot lokaal te verminderen – in vergelijking met soja uit het buitenland."

Hij is volledig overtuigd van de machine en de werking ervan: "Het gebruik van het Kiemrad leidt tot een betere diergezondheid, minder dierenartskosten, betere voerbenutting en lagere voerkosten." Tot slot wil Adri nog benadrukken dat de machine niet alleen geschikt is voor gebruik op veebedrijven, maar interessant is voor iedereen die granen verwerkt of consumeert.

Voor meer informatie:

Adri van Boxtel
Kiemrad
adri@kiemrad.nl  
www.kiemrad.nl