Landelijk Support You Locals initiatief

Toolkit voor het opzetten van korte ketens

De horeca ligt op zijn gat. Dat het een ramp is voor chefs en restauranthouders is duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg gehamsterd kunnen ondernemers hun mooie lokaal geproduceerde waar niet kwijt. Daarom roept Support Your Locals heel Nederland op om de lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen.

Op de website van Supprt Your Locals staan instructies om te starten met een  lokaal initiatief. Er is ook een toolkit die je kunt downloaden. "In de toolkit zitten alle communicatiemiddelen om jouw initiatief of de campagne te delen. Verschillende voedselproducenten gingen je voor. In Haarlem, Utrecht en Amsterdam zijn korte keten initiatieven gestart om zo mooie producten bij de mensen thuis te krijgen. Ook jij kan meedoen. Op deze manier krijgt al dat heerlijke eten een goede bestemming. Wij geven je een aantal tips uit de praktijk", aldus de initiatiefnemers.

Samenwerken
"Ga in jouw buurt op zoek naar een aantal producenten die in de problemen zitten door de horecastop. Bespreek met hen welke producten zij hebben en vraag ze hoeveel zij kunnen leveren. Zorg dat de verschillende producenten samen een pakket basisproducten kunnen leveren. Denk aan groenten, fruit, brood, zuivel, vlees. Of bedenken zelf een eigen actie! Je kan het zo simpel of gek maken als je wilt."

Verzamelen, inpakken en bezorgen
"Ga op zoek naar een plek waar je dozen, zakken, kratten kan verpakken en iemand die de distributie kan verzorgen. Momenteel zijn er veel leveranciers wiens wagens stil staan of gebruik horecapersoneel en vraag ze met bakfietsen mee te doen."

Zoek klanten
"Open een appgroep en zet jouw bericht op social media en vraag jouw vrienden, familie, buren, vage kennissen of ze meedoen. Stuur ze een tikkie voor het gewenste bedrag en zorg dat alle bestellingen en afleveradressen worden bijgehouden. Leg een goede administratie aan." 

Werk Veilig
"De gezondheid van jezelf en anderen is de grootste prioriteit. Zorg dat de dozen met maximale aandacht voor hygiëne worden verpakt. Doe dat met mondkapjes op en met latex handschoenen aan. Zet de boodschappen op de stoep, houd anderhalve meter afstand indien je bij anderen in de buurt komt en vermijd contact."

Deel jou acties
"Deel al je acties via #supportyourlocalsNL zodat we jouw initiatief onder de aandacht kunnen brengen via social media en ons grote netwerk van ambassadeurs. Zo zetten we samen onze schouders eronder en geven we deze campagne landelijke, regionale en lokale bekendheid."

"In deze lijst vind je alle ondernemers (van producent tot transportbedrijf) die bij ons hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn. Vanwege privacywetgeving hier zonder contactgegevens, maar mail ons om jullie te verbinden. Zo kan je samen een pakket samenstellen en logistiek en organisatie samen oppakken. Bied jouw pakket/box/actie/deal aan via #supportyourlocalsNL. Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen, neem dan contact op met Food Cabinet via renee@foodcabinet.nl."

Deze landelijke campagne is een initiatief van #supportyourlocalsNL Amsterdam en Food Cabinet. De campagne wordt gedragen en gesteund door een groeiend netwerk van voedselproducenten in Nederland en supporters die helpen zo veel mogelijk zoveel mogelijk mensen te bereiken met deze boodschap. Samuel Levie en Miljuschka Witzenhausen zijn ambassadeur van de campagne. "Maar iedereen kan Iedereen kan ambassadeur zijn van deze campagne! Deel onze berichten, maak je buren en familie enthousiast, of je collega’s die thuis aan het werk zijn. Deel de acties bij jou in de buurt via #supportyourlocalsNL. Zo helpen we elkaar!"

Ook als consument kun je in actie komen: "Koop zoveel mogelijk producten bij lokale ondernemers. Met het wegvallen van de horeca zitten zij nu in zwaar weer. En dat terwijl zij ongelooflijk lekkere producten maken waar wij van kunnen genieten. Verenig je met buren en buurtbewoners en kijk wat er in jouw buurt wordt aangeboden via #supportyourlocalsNL." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.