Van handmatige handelingen naar volautomatische lijn

Nieuwe verpakkingslijn voor biologisch akkerbouwbedrijf

BD Graan, een biologisch akkerbouwbedrijf, besloot enkele jaren geleden om fors uit te breiden. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om hun processen te optimaliseren en een nieuwe verpakkingslijn te installeren. Het doel? Hun granen vele malen efficiënter verpakken en palletiseren. Ausloos Verpakkingstechniek kwam met een oplossing op maat.

Nieuwe fabriek
BD Graan teelt biologische granen zoals boekweit, gerst en haver en zij verwerken de granen tot consumptieklare producten, zoals meel en vlokken. Ook verpakken zij voor groothandelaars, molenaars en bakkers in binnen- en buitenland. Een jaar geleden verdubbelde het familiebedrijf zijn capaciteit en bouwde een nieuwe fabriek met een nieuwe schonings- en verpakkingslijn. Voor die laatste klopten ze bij Ausloos aan. Ze wilden graag een flexibele verpakkingslijn om hun verschillende producten automatisch te wegen, verpakken, controleren op metaal en palletiseren.

Ausloos blikt terug: "De uitdaging in dit verhaal was ongetwijfeld de verschillende soorten materialen die verpakt moeten worden op verschillende gewichten, formaten en het feit dat de lijn gemakkelijk moest kunnen wisselen tussen producten. En aangezien het hier over voedingsstoffen gaat, is het ook belangrijk dat we contaminatie of vermenging van de producten maximaal vermijden."

"We stelden een verpakkingslijn voor met hierboven een speciaal kipchassis. In dat chassis worden de te verpakken granen geplaatst. Zo gaan we vervuiling tegen vooraleer het product in de installatie wordt gebracht. Om te garanderen dat er absoluut geen kleine restjes metaal in de zakken belanden, plaatsten we een extra metaaldetector op de installatie. Wanneer de detector metaal detecteert, gaat een alarm af en wordt de vervuilde zak verwijderd."

"BD Graan deed voordien zelf nog veel handmatige handelingen in het verpakkingsproces. Omdat ze graag efficiënter en sneller wilden werken, installeerden we een volautomatische lijn. Die lijn wisselt vlot en volautomatisch tussen de verschillende grondstoffen én verschillende verpakkingsgroottes. Elk product wordt verpakt in papieren openmondzakken, maar de formaten variëren van 10 tot 25 kg. Van afzakken tot palletiseren: alles gebeurt nu zonder menselijke tussenkomst."

Ondertussen draait de verpakkingslijn op volle toeren en tot volle tevredenheid van BD Graan. Met minder handelingen en extra veiligheidssystemen bereiken zij het resultaat waarop zij hoopten.

Bron: Ausloos

Voor meer informatie:
Ausloos Verpakingstechniek
info@ausloos.be
www.ausloos.net

BD Graan B.V.
info@bdgraan.nl
www.bdgraan.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.