Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Keukenbrigade De Laarhoeve verwaardde in 2019 30.000 kg aan groente en fruit

In 130.000 potten tweede keus en overschotten AGF weggewerkt

Tholen - Imperfecte producten of overschotten, het is goed voedsel dat problematisch is voor de versmarkt. Valt er geen goede prijs voor te maken, dan vinden dat soort producten hun weg richting veevoer of zelfs dumpen. Mede door de toenemende behoefte van telers aan het verwaarden van tweede keus producten en het voorkomen van voedselverspilling, vindt bij ontwikkelboerderij Laarhoeve steeds meer verwerking plaats. Eigenaresse Judy Kerkhofs kijkt terug op een productief jaar, waarbij onder meer 30.000 kilogram aan groenten en fruit in 130.000 potten is gegaan.


De productiekeuken van De Laarhoeve

“We verwerken op drie manieren. We hebben een kleine lijn met eigen producten die we afzetten via streekwinkels. Daarnaast produceren we producten onder private label, bijvoorbeeld voor horeca-leveranciers waarvoor zij producten uit de regio inkopen. Maar het mooiste is dat we producten van telers kunnen verwaarden. Een kersenteler brengt producten die hij niet kan verkopen naar ons, wij maken er jam en zorgen dat deze aan alle eisen van voedselveiligheid voldoet. De teler krijgt deze producten terug en kan de verwerkte producten vervolgens onder hun eigen naam afzetten. Dit hebben we inmiddels voor 15 bedrijven gedaan”, vertelt Judy.


Niet alleen fruit, ook groenten worden verwerkt

Niet alleen fruittelers kunnen bij De Laarhoeve terecht, ook een tuinder met tomaten, bloemkool, wortelen of paddenstoelenteler kan er terecht met zijn of haar overschotten of tweede keus. Judy: “Dit jaar hebben we 65 verschillende producten gemaakt, waaronder 25 compleet nieuwe producten. Onze kennis en inzichten varieert van jams, chutney, conserven, weckproducten en omeletten tot soepen, pastasauzen, tapenades, relish (zoetzure saus) en ketchup. Er komen steeds meer nieuwe producten bij. Afgelopen jaar onder andere paddenstoelen ragout, asperges op zoetzuur, pickles en pindakaas.”

Judy kijkt terug op een productief jaar die al ruim 20 jaar actief is als foodprofessional op De Laarhoeve. In 2019 breidde De Laarhoeve uit met een professionele verwerkings- en verpakkingsruimte. Tevens is er proeflokaal De Kromme Pollepel met allerlei apparatuur welke beschikbaar wordt gesteld aan derden die geen of een ontoereikende eigen verwerkingsruimte hebben. Daarbij is de keukenbrigade beschikbaar om mee te denken, ook in de fase van productontwikkeling.

Voor meer informatie
De Laarhoeve
Laarstraat 16 Diessen
T: 013-5044744
www.delaarhoeve.nl 
judy.kerkhofs@delaarhoeve.nl