Oktober 2019 Vlees- en Vleeswarenbedrijf Ruitenburg B.V. (Utrecht) gedecertificeerd

Op 15 oktober 2019 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van Vlees- en Vleeswarenbedrijf Ruitenburg B.V. ingetrokken en heeft Skal van de aanwezige voorraad de bio-status ontnomen. Het bedrijf kan onvoldoende aantonen dat de als biologisch verkochte vleesproducten inderdaad biologisch zijn. 

Achtergronden bij de decertificatie van Vlees- en Vleeswarenbedrijf Ruitenburg B.V.
Op basis van een onderzoek van de NVWA is gebleken dat de interne traceerbaarheid onvoldoende is, waardoor niet aangetoond kan worden dat al het als biologisch verkochte vlees daadwerkelijk biologisch is. Skal zal deze zaak voorleggen aan het Skal-Tuchtgerecht. 

Achtergronden bij het sanctiebeleid van Skal
Skal heeft van de overheid de taak gekregen toezicht te houden op de biologische sector. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het Skal-Reglement Certificatie en Toezicht. Een onderdeel van dit reglement in het sanctiesysteem. De sanctie hangt natuurlijk af van de ernst van de overtreding. Er zijn 3 types afwijkingen: lichte , ernstige en kritieke afwijkingen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode. Het intrekken en opschorten van certificatie doen we alleen bij kritieke afwijkingen. Uit het onderzoek van de NVWA bij Ruitenburg B.V. zijn drie kritieke afwijkingen geconstateerd, waarna Ruitenburg BV door ons is gedecertificeerd. Skal is bevoegd om de resultaten uit onderzoek van de NVWA te gebruiken voor het schrijven van afwijkingen met betrekking tot de biologische wet- en regelgeving.
Skal publiceert de bedrijfsnaam en vestigingsplaats van bedrijven die zij moeten decertificeren. Dit doen zij op het moment dat de decertificatie onherroepelijk is geworden. De afnemers van gedecertificeerde bedrijven worden op het moment van decertificatie al geïnformeerd.
Meer lezen over afwijkingen en bijbehorende sancties? Lees dan het Skal-reglement Certificatie en Toezicht.

Over het inzetten van tuchtrecht
Het tuchtgerecht maakt onderdeel uit van het sanctiereglement van Skal en draagt er toe bij dat bedrijven die zich niet aan de biologische wetgeving houden passend kunnen worden gesanctioneerd. Het is aan dit college om te bepalen hoe aannemelijk het is dat er gangbaar als biologisch is verkocht, in welke hoeveelheden en welke sanctie daarbij passend is, aanvullend op de decertificatie van Vlees- en Vleeswarenbedrijf Ruitenburg B.V.
Via de decertificatie van een bedrijf wordt ervoor gezorgd dat onbetrouwbare producten niet meer de markt op kunnen komen. Het tuchtrecht is ingericht om onder andere het economisch genoten voordeel af te nemen via een boete. De tuchtrechtelijke procedure is geregeld in de Landbouwkwaliteitswet, het Tuchtrechtbesluit Landbouwkwaliteitswet en het Skal-Tuchtrechtreglement.

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven