Nieuwe generatie krijgt de ruimte op De Lepelaar

"Het is prettig om te werken in een bedrijf met een stevige visie"

Na een carrière als journalist en woordvoerder heeft Jorinde Schrijver het roer omgegooid. Sinds een half jaar is ze mede-ondernemer op De Lepelaar, het biologisch-dynamische tuin- en akkerbouwbedrijf van haar ouders en Joris Kollewijn. Haar vader, Jan Schrijver, geeft graag ruimte aan de inbreng van Joris en zijn dochter. De visie van de nieuwe generatie vindt hij essentieel voor de bedrijfsontwikkeling.

Op 75 hectare verbouwt De Lepelaar in Sint Maarten (Noord-Holland) diverse soorten groenten, aardappels, graan en kruiden met een team van circa twintig mensen. Wanneer je de bedrijfswinkel, kantine en grote schuren ziet, is het nauwelijks voor te stellen dat Jan Schrijver in 1971 op slechts één hectare is gestart als bedrijfsopvolger van zijn vader.

Biologisch-dynamisch
Omdat Jan geen heil zag in gif en kunstmest, schakelde hij – ondanks de waarschuwingen van zijn vader – direct om naar de biologisch-dynamische bedrijfsvoering. Jorinde: "Het is prettig om te werken in een bedrijf met een stevige visie, helemaal nu ‘de buitenwereld’ tot gelijke inzichten komt." Als voorbeelden noemt ze de kringlooplandbouw en circulair ondernemen. "Dit is voor de biologisch-dynamische sector al zo oud als de weg naar Rome."

De Lepelaar heeft bijvoorbeeld een hechte samenwerking met biologisch-dynamisch melkveebedrijf De Buitenplaats, een paar kilometer verderop. Jan: "Samen vormen we een kringloop: zij krijgen stro en veevoer van ons, wij krijgen koeienmest van hen. De kunst is om zoveel mogelijk bedrijfseigen stoffen in onze gezamenlijke kringloop te houden."

Familiebedrijf
De Lepelaar bestaat uit vier bedrijfsonderdelen: het land met fijne en grovere teelten, de kas, de winkel en het onroerend goed. Samen met zijn team is Joris verantwoordelijk voor het land en de kas plus alle afzet naar groothandels en winkels. Jorinde ondersteunt alles daaromheen, zoals personeelsbeleid, financiën, de administratie en communicatie. Ook speelt Jorinde een rol als intermediair tussen ‘de familie’ en het bedrijf. Zo wordt er gewerkt aan een nieuwe bedrijfsstructuur.

De rol van haar ouders verschuift stap voor stap richting adviseurs op strategische onderwerpen. Jorinde: "Ik vind het een mooi en betekenisvol bedrijf waar ik graag mijn energie in steek. Het voelt goed, onder andere vanwege de vrijheid die ik krijg. Er hoort een kloppende relatie te zijn tussen landbouw, natuur en maatschappij. Op al die fronten hebben we een rol te vervullen. Ik vind het uitdagend om dit op een slimme manier te doen: financieel, organisatorisch en ecologisch robuust."

Stimuleren biodiversiteit
Jan vindt het belangrijk dat zijn dochter en Joris, als nieuwe generatie, het bedrijf op hun manier ontwikkelen: "De kern van elk biologisch-dynamisch bedrijf hoort hetzelfde te zijn, zoals meebewegen met de natuur en het stimuleren van biodiversiteit. Daarnaast geven de individuele mensen vorm aan de bedrijfseigenheid, waardoor elk biologisch-dynamisch bedrijf ook totaal anders is. Wanneer elke generatie kan toepassen wat bij hen past, geeft dat vleugels en komt het bedrijf als geheel in een opwaartse spiraal."

Bron: Triodos Bank, auteur Annelijn Steenbruggen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.