de Natuurweide en 10 zuivelondernemingen willen doorontwikkeling realiseren

"Alle Nederlandse bio-melk zal per 1 januari aan Aanvullende Normen voldoen"

Tholen - De uitvoering van het programma 'Aanvullende Normen (AN) voor biologische zuivel' gaat van start. 'de Natuurweide' meldt op haar website dat de aanvullende normen per 1 januari 2020 officieel van kracht worden. "Met dit programma willen we als 'de Natuurweide' samen met tien zuivelondernemingen een doorontwikkeling van Nederlandse bio-zuivel realiseren. Ook borgen we hiermee de kwaliteit", vertelt Harrie Janssen, voorzitter van de Werkgroep AN. Op 24, 29 en 31 oktober worden in respectievelijk Heerde, Asten en Utrecht drie regionale bijeenkomsten georganiseerd. "Tijdens deze bijeenkomsten zullen we de betrokken melkveehouders vertellen over de stand van zaken en de inhoud van het programma AN."

De Aanvullende Normen zijn ingedeeld in de thema's Weidegang en dierenwelzijn, Diergezondheid, Voer, Uitstraling erf en bedrijf, Biodiversiteit, Presentatie naar de consument en Energie. Harrie: "Veel Nederlandse bio-melkveehouders doen al veel meer dan wettelijk is vastgelegd. Met dit programma willen we de boeren meenemen en als het goed is zal per 1 januari 2020 alle Nederlandse bio-melk aan deze Aanvullende Normen voldoen. Het mooie aan dit programma is dat alle zuivelverwerkers er in mee gaan. We gaan nu nog kijken hoe we dit verder in de keten gaan borgen. Hiermee gaan we tot aan de consument toe aan de slag."

Vereniging De Natuurweide heeft voor het programma AN steun gekregen van tien aangesloten zuivelorganisaties. Dit zijn Weerribben Zuivel, C.Z. Rouveen, Friesland Campina, Vreugdenhil Dairy Foods, EKO-Holland, Kaasmakerij Henri Willig, Royal A-Ware, Arla, BioKaas Kinderdijk en Aurora. 2019 was het opstartjaar. "Hierin zijn intake-controles uitgevoerd op de Aanvullende Normen bij zo'n 440 biologische melkveehouders. Op basis van deze ervaringen is een voorstel gemaakt voor de definitieve AN en de benodigde herstelacties. Een deel van de bedrijven voldoet al volledig aan de eisen, andere bedrijven moeten nog een kleinigheidje aanpassen en er zijn er een aantal bij die nog voor een wat grotere uitdaging staan. Zij krijgen begeleiding vanuit de werkgroep, zodat iedereen mee kan doen per 1 januari. Hiermee willen we de volledige Nederlandse bio-melkveehouderij naar een hoger niveau tillen."

Klik hier voor meer informatie over de Aanvullende Normen voor bio-zuivel.

En hier voor de uitnodiging voor de regiobijeenkomsten.

Voor meer informatie:

Harrie Janssen
06 11455772
www.denatuurweide.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven