Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw: premium grade en cooking grade van TerraSana

"Alleen de allerbeste theeboeren wagen zich aan matcha"

Tholen - De populariteit van matcha, de felgroene thee in poedervorm uit Japan, heeft de laatste jaren ook in Europa een enorme vlucht genomen. Ook bij TerraSana is dit niet onopgemerkt gebleven. Zij bieden matcha premium grade (speciaal voor thee) en matcha cooking grade (om mee te koken en te bakken) aan. Ook hebben ze een matcha-latte mix met diverse specerijen en kokosbloesemsuiker voor een instant latte. "Dankzij het nauwe contact met onze Japanse producent zitten we heel dicht bij het vuur. Daardoor kunnen we deze matcha van zeer goede kwaliteit aanbieden", vertelt Sarah de Jong.

De matcha premium grade van TerraSana is dus bedoeld om matcha thee en matcha latte (thee met plantaardige melk in plaats van water) mee te maken. Een belangrijke tip voor de matcha-thee is om geen kokend water te gebruiken, dan wordt matcha namelijk bitter. Met de matcha cooking grade kan men koken en bakken. "We verpakken deze matcha cooking grade bewust in een zakje, wat eenvoudig hersluitbaar is. Mensen verwerken het bijvoorbeeld in hun pannenkoeken, smoothie of gebruiken het als kleurstof."

Latte art met matcha latte.

Het belangrijkste verschil tussen de twee producten is de kwaliteit: "De premium grade is matcha van bijzonder hoge kwaliteit. Deze wordt gemaakt van heel jonge theeblaadjes. Het poeder is extra felgroen van kleur en superfijn. De smaak is delicaat en iets zoet. De cooking grade is ook een goede kwaliteit Japanse matcha, zoals we inmiddels van onze producent gewend zijn, maar het smaakt iets minder zoet. Dat maakt deze soort geschikt om lekkere dingen mee te bakken of te koken."

Japanse curry met matcha.

De productie van matcha wordt gezien als één van de meest ingewikkelde productieprocessen ter wereld. "Hieraan wagen alleen de allerbeste theeboeren zich. De matcha wordt geproduceerd met behulp van de speciale schaduwtechniek, waardoor de plant meer heilzame stoffen gaat produceren. Doordat de gemaakt is van theebladeren, consumeer je ook de voedingsstoffen die in matcha zitten, waaronder polyfenolen en aminozuren. Pure matcha bevat daarnaast relatief veel cafeïne, ongeveer een kwart van wat er in koffie zit." Aan de premium grade zit nog een extra voordeel, meent Sarah: "Omdat de groene theeblaadjes een aantal weken voor de oogst in de schaduw gezet worden, produceren deze blaadjes naast cafeïne ook meer L-theanine. Dit is een stofje dat goede invloed heeft op je slaap, stressniveau en rust."

Matcha tiramisu mousse mascarpone.

De theebladeren worden met de hand geoogst en daarna direct gestoomd. Dit voorkomt fermentatie, houdt de bladeren fris en zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen behouden blijven. Daarna worden de bladeren gedroogd. Na deze fase is het gewicht van de theebladeren tot een vijfde teruggebracht en zijn ze klaar om gesorteerd te worden. Hier worden allerlei fijnproevers en matcha-experts voor ingezet. Zij beoordelen in verschillende stappen de kleur, kwaliteit en smaak. Ook de steeltjes en ongewenste delen worden verwijderd, zodat het eindproduct de fijnste en zuiverste pulp van de thee is.


Matcha latte taart. 

Sarah geeft aan dat de smaak van matcha heel bijzonder is. "Het heeft een heel sterke smaak. Dat komt met name doordat het gemaakt is van hele theebladeren die vermalen zijn. Ik geef toe: je moet er wel echt van houden. Of je bent meteen een liefhebber of je zult er niet snel aan kunnen wennen. Hoe beter de kwaliteit, hoe subtieler en bitter de smaak."

Voor meer informatie:

Sarah de Jong
TerraSana
Waaier 10
2451 VV Leimuiden
0172 503333
[email protected]  
www.terrasana.nl