Complete openheid essentieel voor jubilerend Organic Flavour Company

"We werken al decennialang met dezelfde leveranciers"

Tholen – Organic Flavour Company viert dit jaar haar 40-jarig bestaan en is in 1979 opgericht als Kruidenhandel Piramide. Volgens managing director Peter van de Steeg is transparantie essentieel voor het bedrijf in Veenendaal. Niet voor niets heeft Organic Flavour Company het hele proces in handen, van inkoop in het land van oorsprong tot de afzet, meent hij. "We werken al decennialang met dezelfde leveranciers, onder meer uit Egypte, Turkije, Oeganda en Vietnam. Onze sourcing doen we niet alleen voor onze eigen consumentenproducten, we leveren ook veel aan de industriële markt. Ik ben er van overtuigd dat in volledige transparantie ook de toekomst voor bedrijven ligt. Alleen dan kunnen zij geloofwaardig zijn richting de consument."

Peter is sinds 2014 managing director bij OFC. In april 2017 werd een management buy out wereldkundig gemaakt. Een team van zes collega's nam toen de aandelen van Organic Flavour Company over van moedermaatschappij Spize Holding. Peter gaf toen al aan dat de medewerkers van OFC een gezamenlijke drijfveer hebben: zorg voor een gezonde en eerlijke voedselketen. Deze drive, gecombineerd met 38 jaar ervaring in biologische thee en kruiden en specerijen, moest de basis vormen voor verdere groei. "We hebben eigenlijk geen moment getwijfeld of we dit gingen doen en geen seconde spijt gehad. We hebben plannen gemaakt en besloten voor complete openheid te gaan." 

Peter (rechts) in gesprek met de Egyptische boeren. 

Het team van Organic Flavour Company bestaat uit 25 personen. "We willen graag zoveel mogelijk zelf doen, zowel qua sourcing als qua productie. Het is ons bedrijf met onze idealen. Met de kennis en ervaring die we hier in huis hebben, zijn de huidige ontwikkelingen in de markt prima bij te houden. We beschikken over veel kennis over de supply chain en hebben het hele proces in handen: van de inkoop in het land van oorsprong tot de verkoop in natuurvoedingswinkels. Wij doen de sourcing, de kwaliteitscontroles, de productontwikkeling, enzovoorts."

Qua leveranciers verandert er dus heel weinig bij OFC. "We werken voor het overgrote deel samen met vaste leveranciers. Wij bezoeken hen minstens één keer per jaar. Als het om kleine hoeveelheden gaat, bijvoorbeeld nieuwe ingrediënten of speciale verzoeken, komt dit niet altijd uit eigen sourcing. Pas wanneer er voldoende vraag naar is gaan we op zoek naar een coöperatie/leverancier."

Een kijkje bij de geelwortelteelt in Vietnam. 

Peter geeft aan dat door langjarige samenwerking veel leveranciers mee ontwikkelen en inspelen op veranderende situaties in de markt. "Ook willen we de boerengemeenschap rond het bedrijf helpen te ontwikkelen en ondersteunen we daarmee de lokale economie. In Vietnam bijvoorbeeld zijn we ooit begonnen door de behoefte aan steranijs voor onze Sterrenmix-thee. Dat is langzaamaan steeds groter geworden en we halen er nu onder meer onze geelwortel, kaneel en groene thee vandaan. Het bestaat deels uit wildpluk en inmiddels is ook een deel van de productie Fairtrade gecertificeerd. Hiermee dragen we bij aan een goed bestaansrecht van de lokale boeren en hun gezinnen en kunnen zaken gerealiseerd worden als een nieuwe school." 

Voor meer informatie: 

Peter van de Steeg
Organic Flavour Company
Turbinestraat 12
3903 LW Veenendaal
0318 519139
p.van.de.steeg@ofc.nl 
www.ofc.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven