"Tegenstrijdigheid van overtollige plastic verpakkingen niet meer redelijk"

Duitsland: Demeter weert plastic verpakkingen met nieuwe richtlijn

Dat Demeter met haar producten haar intrede doet in de Duitse retail is tegelijkertijd een belangrijk afscheid van het plastictijdperk. Aanvankelijk worden verse Demeter-groenten en vers Demeter-fruit van plastic bevrijd - hiertoe verplicht de nieuwe Demeter-richtlijn telers en handelaren met een tweejarige overgangstermijn.

Tijdens de gedelegeerdenbijeenkomst op 16 en 17 april 2019 in Oberursel heeft Demeter als eerste Duitse bio-vereniging met een grote meerderheid besloten om afscheid te nemen van plastic verpakkingen bij verse groenten en vers fruit. Het besluit wordt onderdeel van de richtlijn die ten gronde ligt aan de Demeter-certificering – en is daarmee bindend voor de handel. De richtlijn moet uiterlijk op 1 januari 2022 volledig gerealiseerd zijn. Demeter ziet het duidelijk afkeuren van verpakkingen uit kunststof als een bijdrage aan een maatschappelijke gedragsverandering en een waardevolle impuls voor de handel.

Bijdrage aan cultuuromslag voor bio
Demeter-broccoli of -komkommers in plastic folie roept bij veel consumenten die zich zorgen maken over de overvloed aan plastic verpakkingen vraagtekens op. "Terecht", vindt Demeter-bestuurslid Alexander Gerber, "want zij vullen zich verbonden aan Demeter en waarderen de levensmiddelen en de manier waarop ze geproduceerd worden. Daar past het verpakken van groenten en fruit in plastic helemaal niet bij." Meer Demeter voor meer mensen, maar met minder overvloed aan plastic verpakkingen is het doel van de nieuwe richtlijn, die ook voor de handel een impuls zal zijn.

"We zien het als een kans om bij te dragen aan een cultuuromslag voor bio", zegt Alexander. Het duidelijk afkeuren van plastic verpakkingen bij verse groenten en vers fruit is consequent, want sinds een jaar worden Demeter-groenten en Demeter-fruit ook steeds meer in de retail aangeboden. Door deze handelsketens bereikt Demeter meer mensen, maar daar worden groenten en fruit vaak in plastic verpakt aangeboden om het onderscheidend te maken van conventionele producten.

Tegenstrijdigheid van overtollige plastic verpakkingen
Demeter-groenten en -fruit in plastic – dat past ook voor het bestuur van de vereniging niet samen: "Demeter staat voor een totale, omvattende werkwijze. We hebben als oudste bio-vereniging de gehele toegevoegde waardeketen in het oog – van de akker tot op het bord. De tegenstrijdigheid van overtollige plastic verpakkingen is niet meer redelijk. Daarmee is het afscheid nemen van de stroom aan plastic alleen maar consequent. Plastic is niet onvervangbaar, maar in eerste instantie wel moeilijk afbreekbaar. Het maakt overal ter wereld duidelijk zichtbaar wat we van onze planeet maken: een vuilnisstort!“ aldus Alexander Gerber.

Voor meer informatie: www.demeter.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven