Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Heidi Evenblij-de Vries (Fleur de Café)

"Het overbekende groene keurmerk heeft dus zeker wel betekenis"

Heidi Evenblij-de Vries van Fleur de Café schreef een blog over biologische producten en waarom ze Skal gecertificeerd zijn.

Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Bijvoorbeeld omdat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manier wordt verbouwd. Daarbij wordt door het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden gemeden. Daardoor krijg je als consument ook geen resten van kunstmest en beschermingsmiddelen binnen. Insecten en ziekteverwekkers worden op een volledig natuurlijke manier bestreden. Ah dat klinkt goed en heel gezond. Toch betekent het drinken van biologische koffie en thee niet automatisch dat het veiliger of gezonder is. De voedingswaarde van onbewerkte biologische producten verschilt namelijk meestal niet veel van de niet-biologische varianten. Wil je toch liever niet het risico lopen om achtergebleven resten van kunstmest of beschermingsmiddelen binnen te krijgen dan is de biologische variant van thee en koffie een goede optie.

Voedingswaarde cafeïne in thee en koffie
Als je aan koffie denkt dan denk je aan cafeïne. Cafeïne is de meest geconsumeerde drug ter wereld. Het zit zowel in koffiebonen als in thee, ook wel theïne genoemd. Sommige planten maken de stof aan om zich te beschermen tegen de invloed van insecten. Op de meeste insecten heeft cafeïne een verlammend effect. Bij mensen werkt cafeïne licht-stimulerend op het zenuwstelsel. Zowel in biologische als niet biologische thee en koffie komt de stof cafeïne in gelijke mate voor. Wil je minder cafeïne binnen krijgen, kies dan bijvoorbeeld voor een cafeïne vrije koffie. Theesoorten zonder cafeïne zijn bijvoorbeeld kruidenthee en rooibosthee.

Skal certificering voor bio-producten
Als leverancier en groothandel in thee en koffie hebben wij gekozen voor een assortiment biologische thee en koffie. Om producten te mogen verkopen als biologische producten is een certificering nodig van de Skal. Sinds 2011 wordt Fleur de Café jaarlijks bezocht door een controleur van de Skal Biocontrole. Deze organisatie houdt toezicht op de biologische productie in opdracht van het ministerie van EZ. Reden voor ons om goed ons best te doen zodat wij als bedrijf voldoen aan de eisen van de Skal. Want zonder Skal certificaat is het verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan van biologische thee en koffie niet geoorloofd. Het overbekende groene keurmerk heeft dus zeker wel betekenis en je vindt deze dan ook op al onze biologische producten.

Biologische thee en koffie verkopen
Als koffiebranderij en theemelangeur maken en leveren wij biologische producten aan consumenten, horeca maar ook aan winkels. Volgens de regels van de Skal is het product, dus de koffie of thee biologisch wanneer het bij Fleur de Café verpakt is en er een groen bio stickertje inclusief skalnummer op zit. Wil je dit product vervolgens als winkeleigenaar ompakken in een eigen verpakking, met eigen naam en logo, dan is het product niet meer biologisch. De zekerheid die het groene stickertje geeft is opeens niets meer waard.  Wil je ook een sticker die iets waard is, dan is het nodig om als ondernemer zelf contact op te nemen met de Skal Biocontrole.

Biologisch is geen fairtrade
Biologische thee en koffie is een vorm van duurzaam verbouwen. Fairtrade productie streeft ook naar duurzaamheid.  Toch werken bio en fairtrade niet vanuit hetzelfde uitgangspunt. Fair trade staat voor ‘eerlijke handel’. De focus ligt daarbij op een rechtvaardige prijs voor producenten in het land van herkomst. Bij fairtrade handel draait het om afspraken over prijs en afname van de thee en koffie. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de productie van fairtrade producten. Maar fairtrade producten zijn niet automatisch biologisch. Toch zie je dat vooral kleine koffieboeren van nature ook liever biologisch verbouwen. Ze zijn namelijk zuinig op hun land en op de toekomst van dat land en daardoor op hun inkomen. Daardoor is voor hen biologisch verbouwen een logische manier, niet om aan de vraag van ons westerse consumenten te voldoen, maar een noodzaak voor henzelf en de toekomst en zo hoort het ook.

Voor meer informatie:

www.fleurdecafe.nl

Publicatiedatum: