"Dermate laag acrylamidegehalte zonder chemisch middel onmogelijk"

Verbazing bij bio-producent over berichtgeving Consumentenbond

Tholen - De Consumentenbond waarschuwt voor te hoge gehaltes acrylamide in verschillende kinderproducten, waaronder meerdere bio-producten (klik hier voor het artikel). De redactie van Biojournaal vroeg Kirsten Wegener-Toeset van de Kleine Keuken om haar reactie: "Het is ongenuanceerd wat ze er van maken in de berichtgeving, het lijkt wel alsof ze hun huiswerk totaal niet gedaan hebben. Allereerst is het niet wetenschappelijk bewezen dat acrylamide slecht voor je is. En de hulpstof waar de Consumentenbond het over heeft is inderdaad verboden in de biologische werkwijze. Het kost al heel veel moeite om dit gehalte aan acrylamide in onze Letterkoekjes te kunnen hebben, zonder dit chemische middel toe te voegen. Dit doen we door te variëren met de oventemperatuur en de receptuur aan te passen. Als thuisbakker zou je op het meervoudige gehalte zitten. Alhoewel wij ons precies aan de wetgeving en regels houden, worden we in dit bericht afgeschilderd als incompetent."

Hiermee doelt Kirsten op de volgende opmerking in het bericht van de Consumentenbond:
'Een te hoog acrylamidegehalte is niet verboden. Daarom zijn deze producten gewoon te koop. Wel zijn fabrikanten verplicht er alles aan te doen om de hoeveelheid acrylamide zo laag mogelijk te houden. De Kleine Keuken geeft aan dat de koekjes met een te hoog acrylamidegehalte biologisch zijn en dat er daarom geen acrylamideverlagend ingrediënt aan toegevoegd kan worden. Gek genoeg bevatten de honingkoekjes van Nestlé wel heel weinig acrylamide, terwijl dit ook biologische koekjes zijn. Dat bewijst dat het dus wel mogelijk is om in biologische producten het acrylamidegehalte laag te houden.'

Kirsten daarover: "Een dermate laag gehalte acrylamide, 30 microgram per kilo, zonder het in biologisch verboden chemische middel te gebruiken, is naar ons weten onmogelijk. Maar als Nestlé het geheim weet, dan mogen ze dit met ons delen. Uiteraard staan wij als eerste in de rij, om ons product nog beter te maken. Het scheelt bijvoorbeeld ook al als je witte bloem en suiker gebruikt, maar wij willen gezonde koekjes maken met volkoren melen en zonder gerrafineerde suikers voor kinderen."

Voor meer informatie: hallo@dekleinekeuken.com en www.dekleinekeuken.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.