Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Soil Association noemt voorstel 'onaanvaardbaar'

Na Brexit bio-producten als conventioneel exporteren?

De Britse Soil Association is boos over een voorstel van de regering om biologische producten als conventioneel op de markt te brengen om exportverstoringen in een 'no-deal' Brexit te voorkomen. Het advies werd gegeven als een manier om biologische producten te kunnen blijven exporteren als de Britse biologische certificering door de EU op 30 maart niet meer geldig is.

Helen Browning, chief executive van de Soil Association, noemt het voorstel 'ronduit onaanvaardbaar' in een open brief aan Defra-secretaris Michael Gove. Biologische producten als conventioneel op de markt brengen, zou beteken dat een lagere prijs wordt geaccepteerd, waardoor de winstgevendheid van bio-boeren in het geding komt.

Browning zegt in de brief: "Zoals u bevestigde aan de 'NFU Conference', is de verwachting dat de erkenning van de Britse biologische certificering door de EU bij een 'no-deal' Brexit van de ene op de andere dag zal verdwijnen. De suggestie dat een oplossing voor de situatie zou kunnen zijn om deze premium en duurzame producten als conventioneel geproduceerd (en geprijsd) op de markt te brengen is ronduit onaanvaardbaar en contraproductief op de lange termijn."

De Soil Association heeft in plaats daarvan de regering opgeroepen om drie specifieke toezeggingen te doen aan biologische boeren. De eerste is om ervoor te zorgen dat de ministers elke optie bekijken waardoor elke verstoring van de export voorkomen kan worden. En als deze pogingen om verstoring te voorkomen mislukken, eist de Soil Association compensatie voor de boeren om de gevolgen te helpen op te vangen. Tot slot dringt Browning er bij Michael Gove op aan om alle agromilieu-aanvragen te versnellen die kunnen bijdragen aan de cashflow. En om te kijken naar een verhoging van het bedrag dat biologische boeren ontvangen om er voor te zorgen dat zij voldoende worden beloond voor de publieke goederen die ze leveren. Dit zal zorgen voor een zekere buffer op korte termijn voor de economische gevolgen van een exportcrisis.

Publicatiedatum: