Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-thee Alnatura wel vrij van gifstoffen

Plantengif in kruiden- en kamillethee gevonden

Het Duitse tv-programma 'Markt' van NDR heeft diverse soorten kruiden- en kamillethee onder de loep genomen. Daarbij bleken sommige theesoorten verontreinigd te zijn met plantengif. De biologische kamillethee van Alnatura bleek overigens wel vrij van gifstoffen.

Markt onderzocht onder andere thee van Teekanne, Meßmer, Lidl, Aldi, Rewe, Edeka en Alnatura. In sommige producten vond men bezwaarlijk hoge concentraties van het plantengif PA (Pyrrolizidine-alkaloïde). Daarbij gaat het om een natuurlijke inhoudsstof van veel wilde kruiden, die hen beschermt tegen ongedierte. Het onkruid groeit tussen de theeplanten en raakt zo onvrijwillig tussen de oogst.

Volgens het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) kunnen deze gifstoffen bij langdurige opname met gezondheidsrisico's verbonden zijn en tot acute leverbeschadigingen leiden. Onderzoeken met muizen vertoonden een kankerverwekkende werking.Twee producten vielen bijzonder negatief op: de kamillethee van Teekanne en de kamillethee van het Rewe's eigen merk Ja. Bij de kruidenthees bevatte het product van Teekanne eveneens de grootste hoeveelheid Pyrrolizidine-alkaloïde. Alle drie overschreden ze de waarde die het BfR voor onbezwaarlijk voor de gezondheid houdt, maar ze overschreden echter niet de richtwaarde van de European Food Safety Authority (ESFA).

De kamillethee van Alnatura, Meßmer en Edeka, evenals de kruiden- en kamillethee van Lidl en Aldi waren niet met Pyrrolizidine-alkaloïde belast.
Publicatiedatum: