Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Film op 8 mei in première in Maastricht

Een biologische winkel met 17.000 winkeliers

De Franse film Food Coop, die gaat over een andere manier van boodschappen doen, beleeft op 8 mei in Maastricht zijn Nederlandse première. De film is door de Maastrichtse coöperatie Gedeelde Weelde naar Nederland gehaald.

De documentaire gaat over de Park Slope Food Coop, een coöperatieve biologische winkel in New York, die door meer dan 17.000 leden gezamenlijk gedraaid wordt. Door tal van die winkeliers/leden aan het woord te laten, schetst filmmaker Tom Boothe het beeld van een dynamische organisatie. De diversiteit van de leden en hun uiteenlopende redenen om in deze winkel hun boodschappen te doen wat tevens een kwaliteit is, komen in de film naar voren.

Opvallend is de betrokkenheid van de leden. Ze werken in hun vrije tijd gepassioneerd in de winkel en komen soms van ver. Zo laat Boothe de kijker meereizen op de weg, die een van de klanten tot de Park Slope Food Coop aflegt, een trip van maar liefst twee uur.



In Nederland is het aantal winkelcoöperaties nog beperkt, in de VS is het fenomeen veel langer en op grotere schaal aanwezig – met Park Slope Food Coop als een van de grootste. De in Parijs woonachtige Boothe kwam op het idee voor de film toen hij in Parijs een soortgelijke winkel wilde beginnen, La Louve. Zijn film is tegelijkertijd een onderzoek naar hoe Park Slope Food Coop opereert.

De door Coöperatie Gedeelde Weelde gepresenteerde film is op dinsdag 8 mei vanaf 20.30 uur te zien in De Brandweer in Maastricht. Gedeelde Weelde is een groep mensen, die in Maastricht een coöperatieve winkel voor de dagelijkse boodschappen wil starten. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de locatie en aan het laatste restje startkapitaal dat daarvoor benodigd is. Ook nieuwe leden zijn van harte welkom. De opening van de Gedeelde Weelde winkel is voorzien voor het najaar 2018.

Food Coop. Film van Tom Boothe, geproduceerd door Lardux film, 2016. De film duurt 97 minuten, is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. De entree is 2 euro. Tickets zijn alleen op de avond zelf verkrijgbaar.

Voor meer informatie: info@gedeeldeweelde.nl en www.gedeeldeweelde.nl 
Publicatiedatum: