Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecomax: partner bij uitrol van de plasticvrije supermarkt

Met de opening van de allereerste plasticvrije pop-up supermarkt in Amsterdam, krijgt de ontwikkeling van het onafhankelijke, duurzame inkoopplatform Ecomax een boost. Eind februari dit jaar startte de biologische keten Ekoplaza met bijna 700 producten zonder plastic in het assortiment in de vestiging in Amsterdam-West. Ofwel ongeveer vijftien procent van het totale assortiment. Amsterdam is daarmee de eerste stad ter wereld met een plasticvrije supermarkt. Ekoplaza heeft de intentie om op termijn alle 74 winkels in Nederland te voorzien van een plasticvrije zone. Ecomax levert als collectief inkoopplatform een bijdrage om de duurzaamheidsdoelstellingen van Ekoplaza te verwezenlijken.

Terugdringen plasticgebruik in voedingsmiddelenindustrie en detailhandel
Udea, de groothandel die aan Ekoplaza levert, geldt als een van de toonaangevende verkopers van biologische producten in Europa. Udea neemt met de ontwikkelingen in het assortiment het voortouw om het milieuonvriendelijke plasticgebruik in de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel terug te dringen. De circa 700 producten in de pop-up store van Ekoplaza Amsterdam dragen het Plastic Free-label. Dit duurzaamheidskeurmerk is ontwikkeld door A Plastic Planet, die ook mede-initiatiefnemer van het project is. Udea heeft het streven om in korte tijd nog veel meer plasticvrije producten aan te kunnen bieden.


Bron foto: Ekoplaza

Belangrijke rol Ecomax bij realiseren duurzaamheidsdoelstellingen

Het begin dit jaar opgerichte duurzame inkoopplatform Ecomax gaat een voorname rol spelen bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van Udea. Inmiddels hebben zich meer dan tien vooraanstaande biologische bedrijven aan Ecomax verbonden, dat als onafhankelijk, collectief inkoopplatform gericht is op een gezond evenwicht tussen ecologie, leefomgeving en economische ontwikkelingen. De deelnemende bedrijven leveren niet alleen een belangrijke milieubijdrage, maar ze profiteren tegelijkertijd van het schaalvoordeel van Ecomax met lagere inkoopkosten, een hogere winstmarge en duurzaam kwaliteitsvoordeel.

Van plastic naar een afbreekbaar alternatief

Het moederbedrijf van Ekoplaza, Udea, beschouwt duurzame verpakkingen als een onmisbaar onderdeel van een duurzaam beleid. Het milieubewuste verpakkingsbeleid vertaalt zich onder meer in het omzetten van 60 procent van de belangrijkste huismerkproducten van plastic naar een afbreekbaar alternatief. Maar ook in de keten via omdozen zonder plakband en rolcontainers zonder wikkelfolie. Udea heeft in innovatieve composteerbare biomaterialen een milieuvriendelijk alternatief voor plastic verpakkingen gevonden en dringt er bij leveranciers op aan in duurzame verpakkingen te investeren, zonder dat de prijs noemenswaardig hoger uitvalt. In de plasticvrije pop-up supermarkt in Amsterdam wordt ook getoond wat er mogelijk is met bioplastics van melkzuur, cellulose, houtpulp en plantenvezels.

Ecomax druk bezig met duurzame verpakkingsalternatieven

Er zijn vele alternatieven voor plastic: glas, aluminium, papier en biomateriaal. En er komen er nog meer bij. Ecomax is momenteel bezig met een inventarisatie van het verduurzamen van de artikelgroepen karton en folie. Inhoudelijk gaat het om de gezamenlijke inkoop van duurzaam papier, papieren omdozen met FSC-keurmerk, chloorvrij papier en gerecycled papier, geen gebruik meer van plakband, het vermijden van karton in combinatie met krimpfolie en verbetering van de dikte en kwaliteit van kartonnen verpakkingen. Ecomax is daarnaast actief met het (laten) ontwikkelen van een volledig nieuw systeem als vervanging van folie, het verduurzamen van wikkelfolie, afbreekbare folie, biobased folie en andere duurzame vormen van folie. Initiatieven die aansluiten op de milieudoelstellingen van Udea, waar Ecomax een duurzaam partnership mee heeft.

Voor meer informatie:
Gerard Peeters
ECOMAX
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
T. 06-39401107
E. gerard@ecomax.nu
W. www.ecomax.nu
Publicatiedatum: