Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VI.P bio-telersorganisatie Vinschgau

"We willen Europa's vooraanstaande leverancier van bio-appelen zijn"

Het was een slecht oogstjaar voor de appeltelers in Europa. In de biocategorie heeft telersorganisatie VI.P Vinschgau eveneens met aanzienlijk oogstverlies te kampen. Nadat uiterlijk in april de afzet van de oogst van 2017 af zal zijn gesloten, richt VI.P Vinschgau haar blik reeds vooruit. "We zetten reeds de eerste stappen voor de afzet van de oogst van 2018", zegt de verantwoordelijke verkoopleider Gerhard Eberhöfer. "In 2018 rekenen we op een meer dan 30.000 ton biologische appelen. Over uiterlijk twee jaar zullen we dan vermoedelijk 40.000 ton bio-appelen op de markt brengen.''


Gerhard Eberhöfer toont de biologische appelen uit de teeltregio Vinschgau

In de biocategorie is de huidige marktsituatie alles behalve optimaal, bevestigt de verkoopleider. Door de oogstuitval van circa 35 procent waren de eerste rassen zoals bijvoorbeeld Gala reeds in januari uitverkocht. Andere rassen zoals Pinova en Braeburn kunnen tot circa midden maart aangeboden worden. De prijzen zijn door het krappe aanbod duidelijk hoger dan vorig jaar: "Dit seizoen hebben we in de biocategorie daadwerkelijk met hoge prijzen te maken. Bij ons zijn de prijzen gemiddeld circa 20-30 procent hoger dan vorig jaar'', aldus Gerhard. Hoewel de gemiddelde kiloprijs in de retail dit jaar op 3,99 euro per kilo ligt, is er momenteel geen sprake van een afnemende belangstelling vanuit de consument. Dat heeft volgens de verkoper ook met de aanzienlijke prijsverhogingen bij conventionele appelen te maken.


Appelen uit biologische teelt: links de Bonita-variëteit

Totaalpakket
Ondanks de actuele moeilijkheden kan men zeggen dat bio-appelen een duidelijke opmars doormaken. In de afgelopen paar jaar is het totale areaal voor biologische appelen in de regio Vinschgau duidelijk gestegen. Op circa 17,5% van het fruitteeltareaal in Vinschgau wordt reeds biologisch geteeld. Eén derde van de totale oogst wordt in Italië verkocht en één derde in Scandinavië. Van de overgebleven appelen wordt tussen de 16 en 20 procent op de Duitse markt verkocht. De optimale klimaatomstandigheden, evenals de professionaliteit van de biologische telers zijn de twee belangrijkste redenen die maken dat er in Vinschgau bio-appelen van de hoogste kwaliteit geteeld kunnen worden. Gerhard: "We bieden het totaalpakket van uitstekende kwaliteit c.q. productzekerheid, passende verpakkingskwaliteit en een continuïteit in de productverzorging.''

Nadat de eerste telers eind jaren '70 overstapten op biologische teelt, is de totale oogst continu gestegen. Binnen de afgelopen zeventien jaar is de teelt vertienvoudigd: van destijds 3.000 ton naar momenteel 30.000 ton per jaar. In de afgelopen jaren c.q. komende jaren worden er in Vinschgau voor de biologische teelt ook nieuwe rassen gelanceerd. Bijvoorbeeld het clubras Ambrosia, een zoete appel die eind oktober tot eind december afgezet zal worden. "Een ander ras dat we sinds kort in het assortiment hebben is Bonita. Bonita is als schurftresistent ras zeer interessant voor de teelt. De smaak is lichtzuur en de afzetmarkten zullen vooral richting Duitsland en Noord-Europa liggen.''


De beursstand op de BioFach in Nürnberg

Naadloze traceerbaarheid
Om de afzet van biologische appelen verder te doen stijgen, moet iedereen zich inzetten, ook de retailsector. De zichtbaarheid van de appelen is het belangrijkste om de consument nog sterker voor de bio-appelen te winnen. Zichtbaarheid betekent ruimte en de juiste positionering van de bioproducten. Bij de promotie van de bio-appelen uit Vinschgau hecht de telersorganisatie VI.P grote waarde aan de de lokaliteit en duurzaamheid van het product. Gerhard: "Een andere mooie zaak die ons van velen onderscheidt, is ons project 'Biography'. Vanwege de naadloze traceerbaarheid kunnen we de naam van de teler op iedere afzonderlijke verpakking vermelden.''

Via de internetsite www.biography.vip.coop kan de consument zich laten informeren over de teler waarvan hij zojuist appelen heeft gekocht, meldt Gerhard. "Hier vindt men interessante informatie over de afzonderlijke telers, de teeltbedrijven en hun geschiedenis, rassen en andere wetenswaardigheden. Maar vooral ook mooie foto's en emoties. De dagelijkse inspanningen leveren we graag voor onze klanten en consumenten altijd met het ambitieuze doel voor ogen: 'leverancier nummer 1' voor biologische appelen in Europa te zijn en te blijven.''

Verdere informatie:
Erzeugerorganisation VI.P Vinschgau
Gerhard Eberhöfer - Afdelingsleider bio
Hauptstrasse 1/C
39021 Latsch
Südtirol - Italië
Tel +39 0473 723 300
Fax +39 0473 723 400
Website: www.vip.coop
Publicatiedatum: