Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer aandacht voor biologische veehouderij in KWIN 2018-2019

Begin 2018 is een online-enquête gehouden onder de gebruikers van KWIN-Veehouderij. Uiteindelijk hebben 171 personen de enquête (anoniem) ingevuld. 80 procent vindt KWIN-V goed of zelfs uitstekend. Er is behoefte aan kleinere delen van KWIN-V. In KWIN 2018-2019 wordt meer aandacht besteed aan de biologische veehouderij, gebouwen en productierechten.

De waardering voor de rekentool, die overigens maar door een derde van de respondenten wordt gebruikt, is lager. Slechts 41 procent geeft de kwalificatie 'goed' of 'uitstekend'. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ieder zijn eigen, soms afwijkende, rekenwijze hanteert. Tegelijkertijd geeft dit ook juist het belang van een uniforme berekeningswijze in de sector aan. De groep die een onvoldoende geeft, is klein, slechts drie procent.

Onderdelen

De onderdelen van KWIN-V, die het meest interessant zijn voor de gebruiker, zijn 'Algemeen', 'Rundvee', 'Varkens' en 'Pluimvee'. Van de respondenten vindt 62 procent dat KWIN-V jaarlijks moet verschijnen en 30 procent eens in de twee jaar. 38 procent wil liever een deel van KWIN aanschaffen tegen een lagere prijs dan de hele KWIN. Van deze groep zou 35 procent vaker een deel aanschaffen dan de hele KWIN.

Wel verwacht 55 procent van alle respondenten dat anderen belangstelling hebben voor een deel of meerdere delen van het boek. Iemand geeft de suggestie om te proberen KWIN meer 'algemeen goed' te maken, hetgeen de waardering en de waarde van het boek doet stijgen.

Meer aandacht voor biologisch

Op de vraag 'welke onderwerpen mist u in KWIN Veehouderij?', kwam een heel scala aan antwoorden. Ditzelfde geldt voor de vraag aan het eind van de enquête naar suggesties voor verbeteringen. Uit de rode lijn daarin blijkt dat er behoefte is aan meer cijfers voor de biologische veehouderij, investeringen en kosten voor gebouwen, wetgeving en subsidies. In de KWIN Veehouderij 2018-2019 worden deze wensen zo goed mogelijk ingevuld. Deze verschijnt rond september 2018.

Klik hier voor de resultaten van de Enquête KWIN Veehouderij 2017-2018

Bron: Wageningen Livestock Research
Publicatiedatum: