Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slovenië wil nieuw beleid voor biologische sector

De Sloveense minister van Landbouw, Dejan židan, heeft woensdag tijdens een bespreking over de ontwikkeling van de biologische sector gezegd dat Slovenië een nieuw beleid nodig heeft op het gebied van de biologisch teelt dat zich richt op de huidige uitdagingen binnen de sector. Janez Ocepek van de Kamer van Land- en Bosbouw geeft aan dat een verandering in de manier van denken van telers en consumenten ook essentieel is. 

Hoewel het aantal biologische bedrijven in Slovenië toeneemt, waren de deelnemers van het evenement, dat gehouden werd door de Nationale Raad, het ministerie van Landbouw, de Vereniging van Biologische Telers en de Kamer van Land- en Bosbouw, het eens dat consumenten niet voldoende geïnformeerd worden over biologische producten.

Daarnaast vonden de deelnemers dat ook de telers geïnformeerd moeten worden over nieuwe beschikbare technologieën die hun werk gemakkelijker kunnen maken. 

Minister židan liet weten dat als er eerder nieuwe strategieën, besluiten en resoluties waren opgesteld en de huidige situatie er heel anders uit zou zien. Dit is waarom het beleid geüpdatet moet worden.

Volgens de minister is Slovenië geschikt voor de biologische teelt en heeft het land bovendien drinkwater van hoge kwaliteit. "Dit kan het beste gepreserveerd worden door middel van milieuvriendelijke teeltmethodes."

Het hoofd van de Vereniging van Biologische Telers, Marija Marincek, wees daarnaast op het belang van de biologische teelt in het gevecht tegen klimaatsverandering. Zij vertelde dat er niet genoeg adviseurs zijn die gespecialiseerd zijn in de biologische teelt en stelde voor om een online portaal voor biologische telers te creëren. 

Boštjan Petelink van het ministerie van Landbouw zei dat het aantal biologische teelt certificaten is toegenomen, maar dat de gemiddelde consument binnen de EU slechts zo'n €61 per jaar aan biologische producten besteedt. Hij geeft aan dat de voordelen van biologische producten meer gepromoot moeten worden.

Jože Ledinek van de Vereniging van Biologische Telers was het hier mee eens. Volgens hem zijn de grootste obstakels voor de ontwikkeling van de biologische teelt in Slovenië de gefragmenteerde voorraad, het transport, inefficiënte bedrijfsvoeringen en niet betrokken aandeelhouders. 

Bron: Total Slovenia News
Publicatiedatum: