Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natuur en Milieufederatie roept provincie op tot actie

"Breed draagvlak voor stimuleren bio-landbouw Drenthe"

Het thema bestrijdingsmiddelen maakt veel los. Dit bleek tijdens het goed bezochte symposium over bestrijdingsmiddelen in het milieu dat Natuur en Milieufederatie Drenthe in samenwerking met Women Engage for a Common Future (WECF) organiseerde. Ruim 175 deelnemers kwamen naar het provinciehuis om met elkaar in gesprek te gaan over het terugdringen van het bestrijdingsmiddelengebruik en de verbetering van de waterkwaliteit. Deelnemers waren inwoners van Drenthe en daarbuiten, vertegenwoordigers van de landbouw en van natuurorganisaties en wetenschappers. Het gesprek leverde allerlei aanbevelingen op voor de aanwezige bestuurders en ambtenaren van de provincie, gemeenten, waterschappen en waterleidingbedrijven.

Het symposium was opgebouwd uit een informatief deel met een aantal sprekers, een debat over de problematiek en een gesprek over oplossingen. Uit de presentaties bleek dat er in het Drentse grond- en oppervlaktewater regelmatig te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen voorkomen. Dit komt onder meer door land- en tuinbouw, maar ook door particuliere huishoudens en sportvelden. Bestrijdingsmiddelen vormen een groot risco voor de natuur en kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen. Bovendien heeft Nederland zich verplicht om uiterlijk in 2027 de waterkwaliteit op orde te hebben. Ook LTO wil in 2030 geen emissie van bestrijdingsmiddelen meer naar het oppervlaktewater.

Sprekers en aanwezigen waren het er over eens: de huidige vervuiling door bestrijdingsmiddelen in Drenthe is ontoelaatbaar. Het landelijk en provinciaal beleid, de provinciale stimuleringsaanpak en lopende projecten leiden nog tot onvoldoende resultaat. Tijdens het debat was er brede overeenstemming over het feit dat er een gezamenlijke opgave is om de risico's van het bestrijdingsmiddelengebruik verder terug te dringen en de waterkwaliteit in Drenthe te verbeteren. Vanuit de zaal kwamen daarop enkele suggesties, zoals het stimuleren van biologische landbouw en een accijns op bestrijdingsmiddelen.

Standpunt Natuur en Milieufederatie Drenthe

Om kwetsbare groepen en gebieden beter te beschermen, zou de provincie de Provinciale Omgevingsverordening (POV) kunnen aanscherpen, zo luidt het standpunt van de Natuur en Milieufederatie Drenthe. In de POV zijn nu alleen smalle spuitvrije zones langs de Drentsche Aa opgenomen. Voor een betere bescherming zouden deze zones moeten worden verbreed. Ook is het wenselijk rond bijvoorbeeld scholen, en/of kwetsbare natuurgebieden een spuitvrije zone op te nemen.

Verduurzaming van de landbouw – en specifiek de omschakeling naar biologische landbouw – levert een bijdrage aan het realiseren van de opgave. De Natuur en Milieufederatie Drenthe pleit ervoor dat de provincie Drenthe, net als de provincie Groningen, stimuleringsbeleid ontwikkelt voor biologische landbouw. Daarmee kan de provincie boeren helpen de overstap naar biologische landbouw te maken.

Voor meer informatie: www.nmfdrenthe.nl
Publicatiedatum: