Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Winterpostelein uit vollegrond heeft stevigere bladeren"

Gaten in tunnelkas na westerstorm

Tholen - De eerste westerstorm van 2018 raasde woensdag 3 januari over ons land. Code oranje was van kracht vanwege zeer harde windstoten. Ook werden vijf grote stormvloedkeringen gesloten. Er zijn vele honderden schademeldingen. Ook op Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk heeft de harde wind schade aangericht. Bio-teler Luuk Schouten plaatste de onderstaande foto op Twitter en gaf daarbij aan dat takken gaatjes in het plastic van de tunnelkas hebben geboord.



De grote tak op de foto (met daarnaast een deel van de tunnelkas in beeld) is afkomstig uit een restant van een sparrenbos op het terrein, zo geeft Luuk aan. "Heel vroeger werden hier ook kerstbomen verkocht. Een restant daarvan staat er nog. Dit bos past niet in het landschap en we willen het gaan omvormen tot een soort voedselbos. We willen er onder meer fruitbomen aan gaan planten, vroegbloeiende wilgen, evenals lindenbomen en notenbomen", aldus Luuk.

Verder valt de schade erg mee, vertelt hij. "Gelukkig maar, want het ging flink tekeer. Er zijn bij ons wat takken door het plastic van de tunnelkas gegaan. Dit zorgt momenteel dus voor wat extra beluchting. We gaan er snel mee aan de slag om deze gaten te dichten." Beluchting is toch al een lastig aspect aan teelt in de tunnelkas, meent hij. "Onze tunnelkas van 6 meter breed en 20 meter lang heeft geen 'nok-beluchting'. Wanneer het heel warm is kunnen we de folie aan de zijkanten omhoog trekken en de deur open zetten, maar aan de nok is geen beluchtingsmogelijkheid."

Vanmorgen was Luuk druk in de weer met het oogsten van veldsla. Ook de winterpostelein uit de vollegrond is eerder deze week geoogst. "Dit is een heel ander product dan winterpostelein uit de kas. De bladeren zijn veel kleiner, maar steviger." Luuk omschrijft deze specifieke oogst als een precisiewerk. "Ik heb 2,8 kilo voor De Korenmaat in Zeist geoogst en ben daar dus wel even druk mee geweest." Net voor de Kerst is de laatste boerenkool en palmkool geoogst. "Nu ben ik weer druk met het bestellen van plantgoed en het treffen van verdere voorbereidingen voor het komende seizoen."

Voor meer informatie:

Luuk Schouten
Tuinderij Eyckenstein

Dorpsweg 264 achter
3738 CN Maartensdijk
06-44545537
contact@landgoedgroenten.nl
www.landgoedgroenten.nl