Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limburgse Tripel K Belgisch bio-bier van het jaar

De Vlaamse consument kon de afgelopen week stemmen op zijn favoriete biologische bier. De winnaar is het goudkleurig bier 'Tripel K', dat naast Belgische biologische hop ook biologische klaver bevat. De pittige, volmout tripel 'Slaapmutske Bio' komt op de tweede plaats. 'Gageleer', een bier dat wordt gebrouwen op basis van het Kempisch kruid gagel, sluit de top 3 af. Maar liefst 4.000 mensen, waaronder Belgische bio-ambassadeur Herr Seele, stemden mee om een verdiende winnaar aan te duiden.De wedstrijd is een initiatief van BioForum Vlaanderen om het uitgebreide assortiment van zo'n 150 Belgische bio-bieren in de kijker te zetten. 18 biologische bieren dongen mee voor de titel van het favoriete biologische bier. Volgens biersommelier Sofie Vanrafelghem ligt de kwaliteit van de bio-bieren hoog: "Blond, bruin of amberkleurig bier, een goede tripel of een fris fruitbier, voor elke soort bier bestaat er een lekkere bio-variant. Dus ga ze zeker ontdekken", vertelt ze. 

De consument kon bij het stemmen één of meerdere eigenschappen kiezen om zijn keuze voor het bio-bier te motiveren: smaak, receptuur, duurzaam, lokale ingrediënten en mooie presentatie. Opvallend is dat de smaak de belangrijkste troef is waarom mensen een biologisch bier verkiezen, gevolgd door de keuze voor lokale ingrediënten zoals de Belgische bio-hop.

De winnaar: Tripel K 

Kristof Vanhees van de Limburgse biowinkel Bio'senza is er enorm trots op dat dit vrij nieuwe bio-bier er als winnaar uitkomt: "Een nieuw bio-bier op de markt brengen is niet vanzelfsprekend. Ons klaver-speciaalbier werd pas in mei gelanceerd en wij zijn dan ook enorm trots op deze erkenning. Dit is zowel een mooie appreciatie van het bier als een hart onder de riem voor onze trouwe klanten die blijkbaar massaal gestemd hebben. Ik vind het ook een positief signaal naar de bio-winkels dat zij nog steeds het verschil kunnen maken met lokale initiatieven." Tripel K is een goudkleurig bier dat Belgische biologische hop uit Poperinge en biologische klaver bevat. Het bier wordt verkocht in lokale horecazaken en cafés, in bio-winkels en via de gespecialiseerde drankenhandelaar. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5 procent. Dat zorgt voor een zoete toets, een gebalanceerde bittere nasmaak en een volle romige schuimkraag. De bijzondere smaak én de goudgele kleur bleken een belangrijke troef. 

Tweede plaats: Slaapmutske Bio Tripel

Bij de nummer twee was de uitgesproken smaak, de klinkende naam en de vlotte beschikbaarheid in zowel de bio-winkel als de bio-supermarkt de winnende combinatie. Slaapmutske Bio Tripel (8 procent) is een volmout tripel op basis van gerstemout en aromatische hop. Het is een pittig bier met een moutig mondgevoel en een zachte, bittere afdronk. De naam ontstond omdat de brouwer een manier zocht om zijn pasgeboren zoontje snel in slaap te krijgen, en hij erachter kwam dat het kort dopen van de speen in het bier daarbij hielp. Zo ontstond de naam Slaapmutske en zo brachten ze het op de markt. 

Derde plaats: Gageleer 

Gageleer (7,5 procent) is een biologisch volmoutbier van hoge gisting, wat wil zeggen dat er geen suiker wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen. Het biobier wordt gebrouwen met deels lokaal geteelde gerstemout en gagel, een kruid dat groeit in voedselarme Kempische zandgrond. Een groot deel van de opbrengst gaat naar de aankoop van natuurgebieden en de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Het goudkleurige bier heeft een moutig, ietwat zoet, fruitig en kruidig aroma en een subtiele bitterheid. Zijn ongewone kruidigheid en de mooie samenwerking met Natuurpunt, zorgen ervoor dat Gageleer deze top 3 kan afsluiten. 

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: