Voormalige chef-kok giet eigen sausje over natuurvoedingswinkel

"Marc Haan: "Geeft enorme kick om succesvolle klantactie op te zetten"

Tholen – Van chef-kok naar natuurvoedingswinkelier. Geen alledaagse carrièreswitch. Toch ziet nieuwkomer Marc Haan wel degelijk parallellen met zijn nieuwe rol als zelfstandig ondernemer. "Het is niet dezelfde adrenaline die je krijgt na een avond volle bak draaien, maar het geeft zeker een kick om een succesvolle klantactie op touw te zetten." Per 1 oktober is hij de nieuwe eigenaar van natuurvoedingswinkel De Ieme uit het Drentse Borger. Veel voldoening

Beide jobs staan volgens hem nu niet bepaald garant voor een dikgevulde portemonnee, ook al is het Marc daar niet primair om te doen. "In de horeca is het hard werken, veelal op onregelmatige tijden. Ook in de weekenden. Velen verbazen zich erover waarom je überhaupt zoveel toewijding kunt hebben voor een functie waarvoor je zoveel offers moet brengen tegenover een relatief bescheiden loon. Maar de voldoening die je krijgt na een geslaagde avond is onbetaalbaar, bijna verslavend zelfs. Wat je met een goed team kan neerzetten is overweldigend. Dat is als winkelier natuurlijk niet anders."

Heftig begin

De eerste dagen na de opening omschrijft Marc als heftig. "Er komt qua organisatie zo ontzettend veel op je af. Je moet voortdurend omdenken en tegelijkertijd ook niet uit het oog verliezen dat het loopt zoals het loopt." Vorig jaar heeft hij bij de Natuurwinkel in Emmen gewerkt om ervaring op te doen. In de zes jaren daaraan voorafgaand werkte hij als chef-kok bijna uitsluitend met biologische producten. Het hotel waar hij toen werkzaam was had een uitgesproken duurzaam oogmerk. "Dat had destijds best wat voeten in de aarde, desondanks al met al een zeer mooie ervaring om me daar de volle honderd procent voor in te hebben mogen zetten."


Focus op klantbeleving

Het assortiment blijft grotendeels ongewijzigd. Marc beschouwt de winkel als een goed product dat hij graag wil blijven continueren. "Natuurlijk giet ik daar mijn eigen sausje overheen. Gezien mijn ervaring in de horeca weet ik hoe belangrijk gastvrijheid of in de huidige context klantbeleving is. Zo kan ik eenvoudig een adviseursrol op mij nemen en hen op een andere manier over eten laten denken."

Binnenkort ook foodservice

Voor nu richt Marc zich op een soepele overdracht voor de klanten en het personeel. Na verloop van tijd hoopt de kersverse ondernemer ook een deel foodservice te integreren. Daarbuiten maakt hij het tot zijn persoonlijke ambitie om jongeren in de omgeving bewust te maken van de voordelen van bio. Pal tegenover de winkel bevindt zich een middelbare school. Voor hen is een natuurvoedingswinkel niet snel de makkelijkste of goedkoopste optie, beaamt hij. "Maar als je alleen al op het gebied van bewustwording een inhaalslag zou kunnen maken, dan ligt de weg daarvoor op den duur zeker open." 

Voor meer informatie: 
Marc Haan
De Ieme Natuurvoeding
Hoofdstraat 61A
9531 AC Borger
T: 0599-236124

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven