"We zijn gestart met de biologische teelt toen de sector nog beheerst werd door traditionele teeltmethoden, die minder arbeidsintensief en winstgevender waren. We hebben echter de juiste keuze gemaakt waarmee we een eigen aandeel op de markt hebben weten te veroveren," vertelt Elisa Lauria, kwaliteitsmanager van de Italiaanse coöperatie Bionatura. 


Vittorio Lauria (field manager) samen met zijn zus Elisa (quality manager) in een kas met cherrytomaten.

De coöperatie Bionatura werd in 2007 opgericht. Het familiebedrijf had destijds al ervaring met het telen en vermarkten van bio-AGF. Het bedrijf wordt nog altijd gerund door oprichter Rosario Lauria, die hierbij geholpen wordt door zijn kinderen Elisa, Giovanna en Vittorio. 


Rosario Lauria

Het bedrijf, dat is gevestigd in Chiaramonte Gulfi op 600 meter boven zeeniveau, is er altijd in geslaagd om een product te leveren dat beantwoordt aan de wensen van zijn partners dankzij de vruchtbare bodem en het goede klimaat in deze streek. 

 
Boven: Kas met paprikaplanten. De zwavelverdamper wordt gebruikt om meeldauw te voorkomen. 

Bionatura beschikt over een areaal van 100 hectare en heeft een PAP-registratie. In dit document, dat voortdurend wordt geüpdatet, zijn de biologische teeltmethoden vastgelegd volgens Reg. Ce 834/07.

Op het onderstaande filmpje wordt uitgebreider in gegaan op hoe het bedrijf omgaat met de teelt, buitenlandse markten en certificaten:De producten worden in de volle grond (10%), kassen (40%) en folietunnels (50%) geteeld en zowel op de binnen- als buitenlandse markt afgezet. 


Italia druiven

"2017 was een redelijk positief jaar ondanks het weer dat de productie gedurende de eerste maanden van het jaar dwars zat. Gelukkig hebben we maar weinig problemen met ziektes gehad zodat we voor 100 procent tegemoet konden komen aan de eisen van onze klanten, met name die in het buitenland, die doorgaans zeer strenge kwaliteitsstandaarden hanteren."

 
Giovanna Lauria, magazijnmanager met een personeelslid

"De prijzen van onze belangrijkste categorieën kwamen overeen met onze verwachtingen. Trostomaten werden verkocht voor €0,80-€2,60 per kilo. In juli begon de pluk van Italia druiven en deze zal nog tot december duren. De prijzen variëren van 1,20 tot 2,90 euro per kilo. Courgettes werden verkocht voor 0,70 tot 3,40 euro per kilo. 


Bionatura teelt in totaal 25 verschillende producten. De bovengenoemde categorieën zijn echter de belangrijkste. Toch produceert het bedrijf daarnaast ook een product dat vrij ongebruikelijk is in deze regio en dat is de Pluto pompoen. De coöperatie produceert hiervan jaarlijks zo'n 160 ton. Het product is van augustus tot december verkrijgbaar voor een prijs van 0,90 euro per kilo. 

 
Pluto pompoen. Op de achtergrond kratten gereed voor de export.

"De Pluto pompoen is zoet en daardoor ideaal voor de Nederlandse markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederland 40 procent van onze productie afneemt."


Boven en onder: Units met klimaatbeheersing en een ozon-installatie waarmee de producten voor het transport worden ontsmet. De installatie (middenboven) draait twee uur per cyclus. Er zijn maar weinig bedrijven in Sicilië die van een dergelijk systeem gebruik maken. "We merken goed dat de crisis voorbij is. De vooruitzichten voor het komende seizoen zijn dan ook positief en dat is goed nieuws voor de AGF-sector in Sicilië, die ook in het buitenland een goede reputatie geniet."

Voor meer informatie:
Soc. Coop. Agricola Bionatura

97012 - Chiaramonte Gulfi (RG) ITALY
T: +39 0932921651
F: +39 0932921700
info@bionaturacoop.com