"Jurre de Vos: "Het concept staat als een huis"

Overdrachtsfestival Naoberhoeve trekt honderden bezoekers

Tholen - Twintig jaar na de start van de Naoberhoeve hebben de oorspronkelijke eigenaren Sake en Marieke Gerritsen het ondernemersstokje officieel doorgegeven aan de nieuwe eigenaren. De nieuwe eigenaren van de biologisch-dynamische zorgboerderij in Echten zijn Jurre de Vos, Gerlof Pronk en Maraike Hein. "We hebben de overdracht afgelopen zaterdag 2 september uitgebreid gevierd met een 'Overdrachtsfestival op het terrein. We hebben enorm uitgepakt voor de 700 tot 800 bezoekers en het weer werkte ontzettend goed mee. Het was echt een hele club bij elkaar, met familie, vrienden, bedrijfsrelaties en alle contacten die we hebben rondom de zorg. Er was een markt ingericht, waarop onder meer Stichting Grondbeheer een plekje had." Het meeste werk zat hem volgens Jurre in de maaltijd: "Bijzonder is dat we zelf de maaltijd voor zo'n 400 tot 500 man verzorgd hebben. Hier stond een heel team op. Zij hebben wel drie dagen voor staan snijden in de keuken."


Jurre zit op een hooibaal op de voorgrond van deze foto (lichtblauw overhemd).

Met onder meer de veehouderij, de zorgtak, de tuinderij, de boerderijwinkel en de zuivelmakerij zijn de activiteiten op de Naoberhoeve heel veelzijdig, maar dit is volgens Jurre juist de charme van het bedrijf. "Het past bij ons. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn deel, maar het maakt allemaal onderdeel uit van het grote geheel. Daar moeten we ook wel waken: dat niet iedereen op een apart eilandje aan het werk is."


Het festivalprogramma.

Veranderingen

De nieuwe eigenaren wonen inmiddels allemaal op de boerderij. Vooralsnog is volgens Jurre dan ook de grootste verandering dat Sake en Marieke officieel verhuisd zijn. "Ze gaan een oude boerderij verbouwen, een kilometer of tien van de Naoberhoeve vandaan. Het is goed dat ze afstand nemen. Dit geeft hen echt de ruimte om los te komen en het geeft ons de ruimte om het echt te laten voelen als ons eigen bedrijf."Jurre geeft aan dat er verder weinig zal veranderen. "Het concept van de Naoberhoeve staat als een huis. Daarom zien we het niet als noodzakelijk om hier iets aan te veranderen. Gerlof, Maraike en ik hebben de boerderij, dus de gebouwen inclusief ondergrond, gekocht. En de landbouwgrond is verkocht aan Stichting Grondbeheer. Daar zijn wij erfpachter van geworden. Dat is natuurlijk een wezenlijk andere constructie dan voorheen." Deze constructie past volgens Jurre uitstekend bij de biologisch-dynamische gedachte. "Grond hoeft geen bezit te zijn, grond is van de aarde en wij mogen daar tijdelijk op passen en geven het zo goed mogelijk door. Deze constructie past hier natuurlijk mooi in. Ook financieel geeft het ons wat meer ademruimte."

Voor meer informatie:

Jurre de Vos
Naoberhoeve
Pesserweg 4
7932 PC Echten
0528 251121
info@naoberhoeve.nl
www.naoberhoeve.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.