Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van Zelderen houdt vertrouwen in de burger

"Regelgeving zit innovatie en behalen klimaatdoelstellingen in de weg"

Tholen - Kees van Zelderen vreest dat de regelgeving en normering het behalen van klimaatdoelstellingen binnen de Europese bio-landbouw in de weg zit. Dit geldt ook voor de innoverende kracht van de sector, terwijl dit volgens hem essentieel is: "Ik ben van mening dat we de klimaatdoelstellingen niet via de regelgeving moeten bereiken, transparantie in de keten is nu aan de orde. De kracht gaat van innovatie komen." Kees is van mening dat hij pas echt vooruitgang op het gebied van duurzaamheid kan boeken als hij niet meer normerend bezig hoeft te zijn. En hij is er van overtuigd dat ook de burgers de noodzaak van het behalen van klimaatdoelstellingen zullen gaan erkennen. "Zij merken de gevolgen van de klimaatverandering toch ook?"

Kees is naast biologisch melkveehouder ook op diverse fronten op bestuurlijk vlak actief. Zo is hij bestuurslid van Biohuis en voorzitter van de werkgroep Organic Farming van EU's Copa Cogeca in Brussel. Hij hield tijdens de tweede editie van de BioBorrel op 22 juni 2017 in Pakhuis De Zwijger een presentatie met het onderwerp 'Klimaatdoelstellingen en innovatie van de Europese biologische landbouw'."De andere weg was doodlopend"

Hij begon met de opmerking dat hij na het verhaal van Hans van Mierlo (Udea/Ekoplaza) bijna een andere presentatie zou willen houden. "Prijs is een mythe die supermarkten zelf in stand houden." Kees vertelde waarom hij en zijn broer aan het begin van dit millennium hun melkveehouderij in De Rips omgeschakeld hebben naar biologisch. "De andere weg was doodlopend." Hij noemt zichzelf daarom het liefst ook geen omgeschakelde boer: "Ik ben afgeslagen, omdat ik een duurzamere boer wil zijn. Ik ben van mening dat je hierin pas echt vooruitgang kunt boeken als je niet meer normerend bezig hoeft te zijn. Ik wil mijn bedrijf ombouwen naar een klimaatneutraal bedrijf en dat vind ik belangrijker dan het gebruik van 100% biologisch zaad." Hij wees ook op het feit dat de onderhandelingen over de nieuwe EU Verordening voor biologische landbouw nog altijd niet voltooid zijn. "Boeren en tuinders willen dit niet afmaken. De roep om 100% biologisch voer en zaden lijkt niet zo belangrijk meer te zijn, nu blijkt dat daarvoor grondstoffen vanuit China moeten komen. En dat willen we dus ook niet, aangezien dit een negatief effect op het klimaat heeft."
 
Kees geeft aan dat hij het als biologische boer op een andere manier wil gaan doen: "Ik wil bijvoorbeeld dat mijn begrijp energie zal leveren in plaats van slurpen. Daarom blijf ik me ook op EU-niveau inzetten om de schade te beperken. De Europese commissie dacht bij het opstellen van het concept voor de nieuwe verordening onze principes begrepen te hebben, maar hebben minder aandacht gehad voor diverse duurzaamheidskwesties. Die waarden zullen niet terugkomen in de nieuwe regelgeving. Ook zijn er zoveel verschillende belangen dat we er op deze manier niet uit zullen komen."

'Elke hap levert je een ander landschap'

In de discussie na afloop van de presentatie maakte Kees nog een punt: "Hier draait het volgens mij om: kan je als bio-boer het verhaal vertellen waarom je het eigenlijk doet. Dat verhaal leidt tot een ander gedrag bij de consument. Zoals ik al zei is de prijsdiscussie een mythe die de supermarkten in stand houden. En we moeten de macht van de burger niet vergeten. "Elke hap levert je een ander landschap", daar moeten we hen van overtuigen." Kees is er van overtuigd dat ook de burgers de noodzaak van het behalen van klimaatdoelstellingen uiteindelijk zullen erkennen. "Zij merken de gevolgen van de klimaatverandering toch ook? Zeker op een dag als vandaag". Net voor de presentatie was Amsterdam getroffen door noodweer met hevig onweer.

Voor meer informatie: [email protected]