Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verwenproduct voor trouwe gebruikersgroep volgens Wessanen

"Zonnatura Oplosthee past in verantwoord voedingspatroon"

Tholen - Consumentenorganisatie Radar hield onlangs de Oplosthee Rooibos van Zonnatura tegen het licht. Hierbij viel het Radar op dat de thee hoofzakelijk uit suiker bestaat, terwijl Radar Zonnatura associeert met verantwoorde, natuurlijke producten die gezond voor je zijn. Sjoerd van de Wouw van foodwatch omschreef de oplosthee zelfs als 'gearomatiseerd suikerwater'. Ilse Straver, R&D Manager bij Wessanen, reageert namens de Zonnatura-fabrikant op de ontstane commotie.

Ilse: "Ik snap zeker waar deze vragen vandaan komen. Zonnatura staat immers voor verantwoorde producten. En ik ben ook zeker van mening dat dit product best een plaats kan hebben in een verantwoord voedingspatroon. We adviseren op de verpakking van onze thee niet voor niets dat het verstandig is om te variëren met kruidenthee."Ze wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid van de consument. "We communiceren duidelijk over het suikergehalte in deze oplosthee. Je kunt er niet omheen dat hier suiker in zit. Oplosthee Rooibos van Zonnatura is vanuit onze kruidenexpertise al zeker 30 jaar op de markt. Kijkend naar de huidige suikerdiscussie is het vrij onwaarschijnlijk dat we een dergelijk product nu nog op de markt zouden brengen."

Wessanen heeft volgens Ilse al eerder onderzoek gedaan naar de aankoopredenen en mogelijke aanpassingen van de oplosthee. "Daaruit hebben we geleerd dat deze thee gekocht wordt door een heel trouwe gebruikersgroep. Deze consumenten zien deze oplosthee echt als een verwenproduct. Dit is een consument die zijn eigen thee ook zoet. Als je onze oplosthee volgens de instructies op de verpakking klaarmaakt bevat de thee iets meer dan een klontje suiker per kopje. Dit is dus vergelijkbaar met een normale thee met één suikerklontje."

Ze ziet ook zeker de positieve kanten van de ontstane ophef. "Ik vind het goed dat organisaties als foodwatch dit soort dingen aankaarten. Vanuit onze merkfilosofie valt dit product in negatieve zin op. Dat realiseren wij ons zeker." De producent bekijkt dan ook de verbetermogelijkheden voor dit product. "Dit is technologisch echter heel lastig. De suiker in deze oplosthee is de drager van het kruidenextract en zorgt er voor dat de korrels oplossen. Daar zijn voor zover wij weten nog geen natuurlijke alternatieven voor. Een uitzending als dit stimuleert ons zeker om dit weer verder te gaan onderzoeken."

Ilse is voedingsdeskundige. Radar stelde haar de vraag wat zij verstaat onder 'verantwoord'. "Ik vind het verantwoord wanneer mensen nadenken over wat ze in hun mond stoppen, wat er precies in zit. In een verantwoord dieet is ook echt wel plek voor een verwenproduct zoals een kopje thee met suiker, maar wel met mate."Ze benadrukt dat suikerreductie echt een hot topic is binnen Zonnatura. Ilse is dan ook blij met de recente productintroducties. "We hebben onder Zonnatura Goedemorgen onlangs bijvoorbeeld flakes geïntroduceerd in 2 varianten met 70% minder suiker dan vergelijkbare ontbijtgranen voor kinderen. Ook zijn onze Kikker groente-fruit drinks gerenoveerd. Dit drankje bevat nu 30% minder suiker dan vergelijkbare kinderdrinks. En ook bij de 10-uurtje granenrepen hebben we heel bewust het suikergehalte zo laag mogelijk gehouden."


Statement

Dit is het officiële statement vanuit Wessanen over Zonnatura oplosthee:

Zonnatura maakt uitsluitend gebruik van 100% natuurlijke ingrediënten voor haar producten. Dit betekent dat Zonnatura producten geen kunstmatige ingrediënten bevatten zodat de pure, lekkere smaak van het product behouden blijft.

Onze oplosthee is een verwenproduct en bevat suiker. De suiker is nodig om de thee en het goed te laten oplossen in water, zodat de smaak van het kruidenextract goed tot zijn recht komt. Het is technisch (nog) niet mogelijk om een vergelijkbaar product te maken dat niet op basis van suiker is gemaakt.

In onze oplosthee zitten geen kunstmatige zoetstoffen, maar druivensuiker en rietsuiker (en honing of karamel voor de smaak). Daarbij heeft marktonderzoek ons geleerd dat de gebruikers van Zonnatura oplosthee sowieso suiker gebruiken in zijn of haar thee, zich realiseren dat er suiker zit in oplosthee en bewust kiezen voor dit gemaksproduct buiten een gewone kruidenthee.

Een kop oplosthee bevat overigens ruim 1 suikerklontje per glas (lees 6 gram), afhankelijk van de sterkte van de thee. Ter vergelijk, een gemiddeld blikje frisdrank bevat er 8. Wat ons betreft is er plaats voor dit product als onderdeel van een verantwoord voedingspatroon. Op de verpakking is duidelijk te zien wat er in het product zit en geven we ook het advies om te variëren in gebruik van kruidenthee.


Voor meer informatie: [email protected], www.wessanen.com