Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlands eerste hennepthee-producent zoekt bio-grond

Geavanceerde oogstmachine stript hennepplant van top tot teen

Tholen – Velen associëren de hennepplant alleen met de psychoactieve variant: marihuana. "Het is een hardnekkig stigma en totaal eenzijdig. Hennep kent ook een variant zonder de psychoactive stof THC, de zogenaamde 'vezelhennep'. Dit oeroude gewas blinkt uit in toepassingen en de teelt is bovendien zeer milieuvriendelijk. Alles van de plant is bruikbaar", vertelt Esther Molenwijk. Met haar bedrijf Dutch Harvest brengt ze vier soorten hennepthee op de markt. "De hennep wordt al biologisch verbouwd, en we hopen dat ook het bio-certificaat in de loop van 2018 rond is."



Veelzijdige plant

Esther is van oorsprong duurzaamheidsadviseur. Als consultant viel het haar op hoe vaak de hennepplant aan haar vakgebied werd gelinkt. "Ik ben mij erin gaan verdiepen en kwam er toen achter hoe veelzijdig de plant eigenlijk is. Alle delen van de hennepplant zijn bruikbaar. De vezels zijn bijvoorbeeld geschikt als isolatiemateriaal. Maar weinigen weten dat de hennepvezels ook de basis vormen voor de deurpanelen van BMW-personenauto's in Duitsland. De plant doet ook dienst als bouwmateriaal. De houtachtige kern aan de binnenzijde van de stengel is - vermengd met kalk en water - zeer geschikt om muren mee te maken. Wanneer dit mengsel om een houten skelet heen geperst wordt, ontstaat een dragende muur die goed isoleert en ademt", vervolgt de Amsterdamse.


"Hennep is een ontzettend duurzaam gewas"

De onderneemster kwam erachter dat het hennepareaal in Nederland maar liefst 2000 hectare beslaat, waarvan bijna 98% bestemd voor de exportmarkt. "Dat was het moment waarop ik dacht: hier moet ik mee aan de slag. Dat werd in mijn geval de productie van Nederlands eerste hennepthee. Hennep is een ontzettend duurzaam gewas. Het groeit als kool en neemt veel CO2 op. Na 100 dagen meet de plant van bodem tot top 3,5 meter. De diepe en wijdvertakte wortels verbeteren eveneens de bodemstructuur." 

Esther benaderde hennepteler Dun Agro in oude Pekela, die een machine had ontwikkeld om de bladeren apart te oogsten. "Albert Dun – niet alleen boer, maar ook uitvinder – was toeschietelijk en werd daarmee hofleverancier voor mijn eigen theelijn." Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie kon Esther haar droom verwezenlijken.



Geavanceerde oogstmachine

Alberts machine stript zowel de bladeren als de toppen van de plant. De bovenste 50 centimeter van de plant is geschikt voor thee. "Aan de bovenkant van de machine zitten een soort scharen die in een driehoek overslaan. Die glijden langs de stengel van de plant en in dat proces worden de bladeren en de toppen als het ware van de plant geritst en via een lopende band afgevangen door een bunker. Aan de onderkant zitten grote roterende messen, die de stengel bij de bodem afknippen. Zo worden in één maaigang de bladeren, toppen en stengels van de planten geoogst", legt Esther uit. "Dan worden de bladeren machinaal gedroogd en vervolgens op een sociale werkplaats ingepakt en gedistribueerd. Het hele proces verloopt daar inmiddels als een geoliede machine."


Innovatieve dubbellaagse verpakking

Ook de verpakking is duurzaam. Esther ging om tafel met PaperWise en Bio4Pack. PaperWise is een bedrijf dat papier maakt van landbouwafval. "Hun nerfachtige papier had precies de ruwe uitstraling die ik bij mijn thee vond passen. De thee is 100 procent puur, zonder aroma of andere toevoegingen. Dat kwam goed overeen met deze verpakking. Hun papier heeft bovendien een aanzienlijk lagere ecologische footprint dan FSC-papier of gerecycled karton. Maar alleen een papieren omhulsel beschermt de thee niet voldoende. Bio4Pack wist voor Dutch Harvest een nieuwe verpakking te ontwikkelen waarbij de binnenzijde van het papier is voorzien van een laagje folie op basis van cellulose. Dat vergroot de houdbaarheid van de thee aanzienlijk. Hetzelfde verpakkingsmateriaal zie je nu steeds vaker terug bij andere (biologische) producten", weet Esther.


Rotatiegewas

"In essentie verbouwen we de hennep al wel biologisch: zonder kunstmest en zonder gewasbeschermingsmiddelen. Lastig is alleen de eis dat het gewas volgens het SKAL-keurmerk op grond verbouwd moet worden die drie jaar alleen biologisch is behandeld. De hennep wordt nu namelijk juist ingezet als rotatiegewas, omdat het de grond verbetert na de teelt van andere gewassen. We werken dus niet met een eigen stuk grond speciaal voor de hennep. Om het predicaat biologisch te kunnen dragen, zijn we nu dus op zoek naar grond die al aan die eis voldoet", besluit Esther.


Zelfgemaakte blends

De thee is los verkrijgbaar in vier variaties. Simply Hemp is een hennepthee in pure en zuivere vorm. De smaak is vergelijkbaar met groene thee, maar dan zonder het bittertje aan het einde. Daarnaast zijn er nog drie melanges die Esther zelf blendt. De Hemp Chai is op smaak gemaakt met Indiase kruiden, waaronder kardemom en gember, Hemp & Herbs met onder meer mint en kamille en Hemp & Choco van cacaodoppen van Chocolate Makers. De theeën zijn momenteel verkrijgbaar bij 200 verkooppunten, waaronder Wereldwinkel, Vitaminstore, concept-, streek- en cadeauwinkels.



Voor meer informatie:
Esther Molenwijk
Dutch Harvest
Postbus 15739
1001 NE Amsterdam
+31 (0)6-27223773
esther@dutchharvest.org
www.dutchharvest.org