Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrodebat over beprijzen van voedselproductie

"True Pricing krijgt internationaal nog weinig steun"

Het jaarlijkse Agrodebat is een gelegenheid om als Nederlandse land- en tuinbouw stil te staan bij wat er van ons gevraagd wordt. Op 12 januari 2017 vond de bijeenkomst plaats in Spijkenisse, onder de rook van Rotterdam.

True Price

WER en True Price presenteerden voorlopige resultaten van hun onderzoek naar beprijzing van voedsel. Met het 'internaliseren van externaliteiten' wordt geprobeerd om neveneffecten van voedselproductie in euro's uit te drukken. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om milieu, klimaat, volksgezondheid, landschapspijn, dierenwelzijn en arbeidsstandaarden. LTO is er hier al een aantal jaren mee bezig. Als er één methodiek is voor het beprijzen van dit soort effecten, wordt het namelijk makkelijker om als sector te werken aan duurzaamheid. De mededinging kan daar dan moeilijker om heen. Dit gebeurde helaas nog wel bij de beoordeling door de ACM (Autoriteit Consument en Markt) van het duurzaamheidsinitiatief 'Kip van Morgen'.

Als je een wetenschappelijke, internationale standaard hebt voor het beprijzen, wordt het ook makkelijker om True Pricing te agenderen in Brussel en bij de WTO, OESO en FAO. Op dit moment krijgt het concept internationaal nog beperkt steun. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 (Sustainable Development Goals) bieden mogelijk wel een ingang.

In het debat wordt beprijzen door sommigen vertaald in het heffen van belasting, zoals een CO2-taks of een hogere BTW op vlees. Belastingwetgeving is echter nationaal en zal geen effect hebben op de internationale ontwikkelingen. Het Europese ETS-systeem (CO2-emissierechten) functioneert ook niet. In het Agrodebat miste de rol van EU en wereldhandelsorganisatie WTO. Maar daar, samen met het bedrijfsleven, zal het moeten gaan gebeuren. Overheden zijn op dit moment vooral gevangen door het populisme en hebben weinig ruimte om de lange termijn initiatieven te nemen.

Klimaatbeleid

In Spijkenisse werd ook veel gezegd over het klimaatbeleid. Marcel Beukeboom (klimaatambassadeur van Nederland) probeert de sectoren in beweging te krijgen. Akkerbouwer Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Beheer van Cosun, vertelde over de inzet die zijn coöperatie al aan de dag legt. Beukeboom zei dat dit bewijst dat boeren en tuinders met hun gezinsbedrijven van nature al een lange termijn agenda hebben.

Bron: LTO Noord
Publicatiedatum: