Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sulfietvrije natuurwijnen uit Zuid-Spanje

Wijnimporteur Granada Wijnen introduceert drie rode wijnen waarin sulfiet nauwelijks detecteerbaar is, met minder dan 1 mg per liter. Het betreft een jonge Syrah, een Syrah crianza en een Tempranillo crianza van het biologische wijnhuis Mendez Moya uit Granada (Andalusië).Sulfietvrije wijn biedt een uitkomst voor degenen die gevoelig zijn voor sulfiet. Sulfiet ontstaat van nature tijdens de gisting en is dus in zeer kleine hoeveelheden altijd in wijn aanwezig. Tijdens het productieproces wordt aan de meeste wijnen extra sulfiet toegevoegd. Het is een conserveringsmiddel dat bacteriën doodt en ongewenste gisting tegengaat. Voor reguliere rode wijn ligt de toegestane hoeveelheid op 150 mg/liter, voor biowijn op 100 mg/liter. Sulfietvrije wijnen met minder dan 1 mg sulfiet per liter zijn zeldzaam. De NVWA onderzocht eind 2008 ruim 2000 wijnen in Nederland en kwam niet één 'sulfietvrije' wijn tegen met minder dan 5 mg/l sulfiet.

Mendez Moya: wijn op grote hoogte

De kleine familiebodega Mendez Moya ligt ten Noorden van de Sierra Nevada in Zuid-Spanje met wijngaarden tussen de 1250 en 1350 meter hoogte. Wijnmaker José Mendez Moya maakt hij op een duurzame wijze sulfietvrije natuurwijnen. Hij verzorgt in totaal 10 hectare wijngaarden. Mendez Moya exporteert onder andere naar Duitsland, Engeland, Zwitserland, Japan en Nederland.

Wijn in de pers

Master of Wine Lars Daniels was in het wijnvaktijdschrift Perswijn positief over de drie wijnen:
  • Mendez Moya Syrah 2009 crianza: "Licht gerijpt, breed, vanille, koffie, intens en krachtig, confiture, zwarte bessen en peper, iets overrijp, kruidig, rijk, warm, vol en zacht.” (4 van de 5 sterren);
  • Mendez Moya Tempranillo 2009: "Veel extract, zeer boers (brett), zwart fruit, rozemarijn; zwoel, dik, erg heftig en rijk." (4 van de 5 sterren);
  • Mendez Moya Syrah Joven 2014: "Luchtig, overrijp, jam; zoete aanzet, kruidig, rijk, vol, warmte voelbaar, maar niet verkeerd in de smaak." (3,5 van de 5 sterren)

Ongeopend prima te bewaren

Sulfietvrije wijn kan – mits koel en donker bewaard – jarenlang bewaard worden. Eenmaal geopend is het raadzaam de wijnen dezelfde dag op te drinken.

Voor meer informatie: www.granadawijnen.nl
Publicatiedatum: