Staatssecretaris Van Dam (EZ) heeft op de website van de Rijksoverheid antwoord gegeven op vragen inzake de controle van biologische bedrijven met Skal-keurmerk. Uit zijn antwoorden blijkt dat hij geen aanleiding ziet voor het benoemen van extra controleautoriteit(en) naast Skal. Ook is hem onder meer de vraag gesteld of hij bereid is om in overleg te treden met Skal om het mogelijk te maken dat meerdere certificeringsinstanties in staat worden gesteld om in opdracht van Skal de controles van biologische bedrijven uit te voeren. Van Dam: "Nee, aangezien de gekozen structuur van het controleregime effectief en efficiënt functioneert, zie ik geen aanleiding om in overleg te treden met Skal om deze structuur te wijzigen."
Hij legt verder onder meer uit hoe Skal na de certificering van een biologisch bedrijf de controle en hercertificering van dergelijke bedrijven uitvoert/laat uitvoeren. Ook werd de vraag gesteld of het waar is dat deze controles veelal plaatsvinden door inspecteurs van ingehuurde bedrijven en niet door inspecteurs van Sakl zelf. Martijn van Dam: "Volgens het jaarplan 2016 doet Skal 57% van de inspecties zelf en voert CU de resterende 43% van de inspecties uit. In de loop van 2016 is de controlecapaciteit van Skal fors uitgebreid, zodat het percentage inspecties dat Skal zelf uitvoert in 2017 toeneemt tot circa 70%."
Over de positie van Skal wordt vervolgens deze vraag gesteld: Hebben andere certificeringsinstanties ook de mogelijkheid om inspecties, controles en certificeringen uit te voeren namens Skal? Zo ja, hoe verklaart u dan dat één bedrijf een dergelijk groot deel van de markt in handen heeft? Zo nee, waarom niet? Hierop geeft de Staatssecretaris het volgende antwoord: "In het verleden hebben andere private partijen ook inspecties voor Skal uitgevoerd. Momenteel is CU echter de enige partij die namens Skal inspecties uitvoert. Om meerdere redenen is het efficiënter om met een beperkt aantal partijen samen te werken: Gezien de specifieke kennis die benodigd is, zijn de opleidingskosten relatief hoog. En om de kwaliteit van de inspecties te waarborgen is het van belang dat de inspecteur voldoende inspecties uitvoert. Kennis en ervaring worden op deze wijze gebundeld. Indien gebruik gemaakt wordt van meerdere controle-instanties, zal er sprake zijn van meer versnippering. Momenteel werkt Skal aan een toekomstplan om de inspectiestructuur anders te organiseren, waarbij een steeds groter deel van de inspecties door Skal-inspecteurs zal worden uitgevoerd om de bundeling van kennis en ervaring nog meer te versterken."
Er worden ook vraagtekens gezet bij de monopoliepositie van Skal: Bent u er zich van bewust dat bedrijven in de landbouwsector die (gedeeltelijk) willen overstappen op biologische landbouw genoodzaakt zijn om zaken te doen met één specifieke certificeringsinstantie, waardoor zij geneigd zijn om de controle en certificering van andere producten ook door deze instantie te laten uitvoeren, waardoor andere certificeringsinstanties als het ware uit de markt gedrukt worden? Wat is uw reactie hierop?
Van Dam: "Ja, Nederland heeft bewust gekozen voor een eenduidige structuur van controles, vanwege het voordeel van een effectieve aansturing door de bevoegde autoriteit (Ministerie van Economische Zaken), het belang van continuïteit van de controles en het bundelen van kennis en ervaring. De Europese verordening voor biologische productie en etikettering (VO 834/2007) geeft lidstaten de keuze in de structuur van het controleregime. Nederland heeft om voornoemde redenen gekozen voor één controleautoriteit (Skal), die verantwoordelijk is voor alle wettelijke controletaken binnen de biologische productie. Als privaatrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan heeft Skal ook de bevoegdheid zelf keuzes te maken bij de uitvoering van de controletaken en het daarbij inschakelen van andere controle-organisaties. Deze organisatiestructuur staat ook garant voor een snelle uitwisseling van informatie en kennis tussen de bevoegde autoriteit en de controle-autoriteit in geval van calamiteiten. Dit is ook van belang voor de communicatie met de Europese Commissie."
Tot slot volgt de vraag of Van Dam bereid is in overleg te treden met Skal om het mogelijk te maken dat meerdere certificeringsinstanties in staat worden gesteld om in opdracht van Skal de controles van biologische bedrijven uit te voeren. Van Dam:
"Nee, aangezien de gekozen structuur van het controleregime effectief en efficiënt functioneert, zie ik geen aanleiding om in overleg te treden met Skal om deze structuur te wijzigen." Hierbij verwijst Van Dam ook naar zijn voorgaande antwoord.
Klik hier voor de brief.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Fotoreportage: Bloedhete maar geslaagde BioVelddag
- Oud-landbouwminister Cees Veerman ziet nog altijd toekomst in biologische en duurzame landbouw
- De Smaakspecialist investeert in zeewier en neemt de activiteiten van Seamore over
- Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- "In één oogopslag duidelijk hoe ver de initiatieven zijn gevorderd met natuurinclusieve landbouw"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
"Gekozen structuur functioneert effectief en efficiënt"
Van Dam ziet geen aanleiding voor extra controleautoriteit(en) naast Skal
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-27 Extra aandacht voor nieuwe verdienmodellen bij vierde editie van Boerenversneller
- 2022-06-27 Genomineerden BioVLAM 2022: Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom
- 2022-06-27 Skal constateerde in 2021 geen enkele non-conformiteit bij 67% van de gecertificeerde bedrijven
- 2022-06-24 Toast op 5 jaar BioAcademy en 15 jaar BioVelddag
- 2022-06-20 Tienduizend mensen demonstreren tijdens Klimaatmars in Rotterdam
- 2022-06-20 Land van Ons helpt biologische boer in Hasselt aan opvolger
- 2022-06-20 Fotoreportage jubileumfeest BioNederland
- 2022-06-20 Viering 40-jarig jubileum CLM
- 2022-06-20 Vlaamse bio-sector gaat voor 25% ambitie
- 2022-06-16 Demodag onderstreept de potentie van mengteelt
- 2022-06-16 Hoe zorg je ervoor dat je kind gezond eet?
- 2022-06-16 Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- 2022-06-15 Samen tegen Voedselverspilling wint WUR Impact Award 2022
- 2022-06-15 Milieu-impact voedselproductie moet meer nadruk krijgen
- 2022-06-09 Noord-Brabant: De hele keten aan zet voor een duurzame Landbouw en Voedselsector
- 2022-06-08 "Een systeem waar meer energie in gaat dan eruit komt, komt uiteindelijk tot stilstand"
- 2022-06-02 "Onze toekomst ligt onder onze voeten"
- 2022-06-02 Lush Re:Fund zoekt lokale regeneratieve initiatieven
- 2022-06-01 Bioboeren kunnen ministers laten zien dat zij onderdeel zijn van de oplossing van actuele vraagstukken
- 2022-05-30 20 jaar BÖLW: "Biologisch is het hart en de polsslag van de transformatie"