100 ondernemers, studenten en creatieven testen innovaties

Communicatieve lampen op Welcome to The Village

Van 10 tot 17 juli wordt de Groene Ster, het recreatieterrein bij Leeuwarden, een levend laboratorium. In aanloop naar festival Welcome to The Village (15-17 juli) testen ruim 100 ondernemers, studenten en creatieven hun ideeën en prototypen die bijdragen aan een duurzamer festival, èn een duurzame wereld. Deelnemers zoeken onder meer naar oplossingen voor duurzaam toerisme en circulaire afvalstromen, en bouwen aan een circulair podium. Vanaf 15 juli is het festivalpubliek aanwezig en worden de innovaties live getest.
 

Duurzame oplossingen voor festivals en de wereld erbuiten

Eén van de producten die getest gaat worden is de Hydrowashr, een apparaatje dat met slechts 10 milliliter water, zonder zeep maar met sensoren je handen binnen enkele seconden wast èn droogt. Ook Aqua Battery, een start-up voortgekomen uit waterkennisinstituut Wetsus en de TU Delft, test het eerste prototype van hun batterij op basis van water en tafelzout, in plaats van het giftige lithium. Hoe zou dit systeem op grote schaal kunnen werken? Collectief WERC uit Groningen maakt een serie lampjes op zonne-energie die via een microprocessor met elkaar kunnen communiceren. Drie studenten van de NHL ontwikkelen onder de naam Beehive Hotel zeshoekige, zelfvoorzienende slaapcabines die je eenvoudig op elkaar kunt stapelen.
 

Gevestigde organisaties maken gebruik van netwerk WTTV en Innofest

Naast start-ups en studenten maken ook gevestigde organisaties gebruik van de kennis en ervaring die er in aanloop naar en tijdens het festival verzameld wordt. Zo zoekt Wetsus manieren om de waterhuishouding op een festival slimmer in te richten. Noordelijke afvalverwerker Omrin gaat samen met studenten aan de slag met het circulair maken van de afvalstromen van het festival. Staatsbosbeheer denkt onder leiding van Serious Innovation samen met de bezoekers na over nieuwe mogelijkheden voor duurzaam toerisme. Bijvoorbeeld in zelfvoorzienende huisjes in hun parken.
 

Samenwerking Innofest en Welcome to The Village

Innofest is een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland die festivalterreinen als levende laboratoria voor innovatie, en was een initiatief van onder andere Welcome to The Village. Tijdens het festival staan ruim honderd (inter)nationale acts, goed eten, kunst, theater, innovatie en design op het podium in een groen en waterrijk natuurgebied net buiten Leeuwarden. Welcome to The Village en Innofest stimuleren oplossingen niet alleen draaien om verduurzaming van de festivals, maar juist ook in de 'echte' wereld toegepast kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.