Onderzoeksverslag 'Afwegingen tussen dier en zorg op biodynamische zorgboerderijen'

"Stel productie op BD-zorgboerderij voorop"

Bij de afwegingen die op BD-zorgboerderijen in Nederland gemaakt worden met betrekking tot dieren en zorg moet de productie voorop worden gesteld. Ook dient er gelet te worden op welke activiteiten deelnemers uitvoeren om te voorkomen dat dierenwelzijn wordt verminderd. Dit concluderen Maaike Bronsema en Melle van Schaik. Zij hebben in het kader van het afstuderen voor de Major Dieren in de Zorg, Diermanagement bij Hogeschool Van Hall Larenstein, stage gelopen bij de Stichting Demeter in Driebergen. Maiake en Melle hebben een onderzoeksverslag geschreven over 'De afwegingen tussen dier en zorg op biodynamische zorgboerderijen'. Het gehele verslag kunt u hier downloaden.

De doelgroep van het onderzoek bestaat uit biologisch-dynamische zorgboerderijen met een veehouderijtak. Negen bedrijven hebben deelgenomen aan het onderzoek. In de samenvatting staat onder meer:

Uit de resultaten blijkt dat er afwegingen worden gemaakt voor de veiligheid van deelnemers of dieren. Hierbij wordt er gekeken naar het aanschaffen, het ras en het wegdoen van dieren. Deelnemers en dieren kunnen voor veiligheid gescheiden worden gehouden. Meerdere zorgboerderijen geven aan dat risico's bij zorgboerderijen horen. Er worden afwegingen gemaakt tussen activiteiten voor deelnemers en dierenwelzijn. Zo mogen deelnemers niet altijd zelf voeren of
melken. Ook andere activiteiten mogen niet altijd uitgevoerd worden als hierdoor het dierenwelzijn verminderd wordt. Afwegingen worden gemaakt tussen zorg of productie. Hierbij gaat het om dieren, bedrijfstak en werkzaamheden.Van de geïnterviewde bedrijven zijn er weinig aangesloten bij Federatie Landbouw en Zorgen een meerderheid van de bedrijven heeft een grote productietak. Dit kan zorgen voor minder afwegingen richting de zorg. Meerdere respondenten spraken zichzelf in het interview tegen. Het kan zijn dat gemaakte afwegingen in het gesprek niet naar voren zijn gekomen, hoewel ze wel worden gemaakt. De biodynamische visie botst weinig met de zorgtak, door gepaste aandacht voor het dier, doordat het een levensovertuiging betreft en inclusie in de maatschappij belangrijk wordt gevonden.

Er wordt geconcludeerd dat het van belang is dat de productie voorop wordt gesteld, er wordt gelet op de keuze van dieren voor veiligheid van deelnemers en er wordt gelet op welke activiteiten deelnemers uitvoeren om te voorkomen dat dierenwelzijn wordt verminderd.

Aanbevolen wordt dat Stichting Demeter de resultaten beschikbaar stelt voor de bedrijven en vervolgonderzoek naar de afwegingen op andere soorten zorgboerderijen of kwantitatief onderzoek

Klik hier voor de publicatieversie van het 'Onderzoeksverslag Biodynamische Zorglandbouw'.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven