"Biologisch goed voorbeeld van kringlooplandbouw"

De studiedienst van de Vlaamse landbouwadministratie onderzoekt in een nieuw rapport hoe landbouw kan deelnemen aan de circulaire economie. Biologische landbouw wordt als één van de goede voorbeelden genoemd, zo meldt BioForum Vlaanderen. Het rapport 'Back to Basics? Circulaire economie en landbouw' wil vooral inspiratie bieden voor de verschillende rollen die land- en tuinbouwers kunnen spelen in een kringloopsysteem. Dat doen ze aan de hand van drie modellen.

Drie modellen

Bij het eerste model, het kringloopbedrijfsmodel, wordt geprobeerd om zoveel mogelijk de kringloop te sluiten op het landbouwbedrijf (of hoogstens met enkele naburige landbouwers). De focus blijft hierbij liggen op voedselproductie.Een bekende toepassing van kringlooplandbouw is de biologische landbouw. Het rapport geeft bio-landbouwbedrijf De Zwaluw als voorbeeld. Het bedrijf streeft ernaar om 100 procent zelfvoorzienend te zijn in veevoeder en bereikt nu al 98 procent. Op tien hectare teelt de familie een mengeling van zomertriticale, haver en veldbonen die het nodige krachtvoeder leveren voor het melkvee en de schapen. Mest wordt op het bedrijf verwerkt in een innovatieve compoststal van 500 m², waar de koeien vrij in rond lopen.

Daarnaast heb je nog het verwaardingsmodel, waar een landbouwbedrijf zich niet alleen bezighoudt met voedselproductie maar ook met het leveren van grondstoffen. Tot slot heb je het multi-actor- en multifunctioneel landbouwmodel. Hier wordt het landbouwbedrijf een schakel in een circulaire (verstedelijkte) omgeving en vervult het verschillende functies naast voedselproductie.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.