Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABN Amro:

Vraag naar vrije uitloop en biologische eieren stijgt met 5 en 7%

Nieuwe regelgeving en veranderende consumentenvoorkeuren hebben de Europese eiermarkt in beweging gezet. De marktsegmenten vrije uitloop- en biologische eieren zullen in de komende jaren met respectievelijk 5 en 7% groeien. Waarschijnlijk gaat dit ten koste van het scharreleieren-aanbod. Om aan de kostenstijging als gevolg van hogere dierwelzijnsnormen te kunnen voldoen moet de eierprijs met 20% stijgen. Consumenten lijken bereid deze prijsstijging te accepteren. Dat blijkt uit het ABN Amro-rapport "Geld voor je eieren"

Sinds het verbod op de traditionele batterij in 2010 in Duitsland en in 2012 in Nederland is een tweedeling in de eiermarkt ontstaan. Noordwest-Europa had vooral aandacht voor dierenwelzijn en vroeg om scharreleieren. Voor Zuid- en Oost-Europa was voedselveiligheid prioriteit, wat een opmars van verrijkte-kooieieren veroorzaakte. De aanvankelijke overproductie van scharreleieren zorgde voor prijsdruk. Dat maakte het voor voedselverwerkende bedrijven aantrekkelijk om over te stappen op scharreleieren, of zelfs vrije uitloop- of biologische eieren. Bovendien konden ze de keuze voor diervriendelijker geproduceerde eieren gebruiken in de marketing van hun eindproducten. Hierdoor steeg de vraag naar scharrel-, vrije uitloop- en biologische eieren.

Veranderende markt voor tafeleieren en eiproducten
De groeiende vraag naar scharreleieren en vooral vrije uitloop- en biologische eieren in Europa biedt kansen. Daarnaast zijn de eisen aan voedselveiligheid fors opgeschroefd. Waar retailers en voedselverwerkers voorheen vooral via tenders inkochten, lijken zij nu steeds meer naar leveranciers voor de lange termijn te zoeken. Leveranciers die producten leveren met een hoge voedselveiligheid, prijs-risico’s borgen en een kloppend verhaal hebben. Het ziet ernaar uit dat het ‘kostprijs plus-model’ in deze samenwerking belangrijker wordt. Waar de markt in Noordwest-Europa grotendeels vraagt naar eieren uit de houderijsystemen scharrel/vrije uitloop/bio, willen Zuid- en Oost-Europa het liefst eieren met een goede voedselveiligheid en lage prijs. Vaak zijn dit eieren uit de verrijkte kooistal. Toch lijkt ook hier de vraag naar eieren met een verhaal toe te nemen. Frankrijk en Italië spelen hierin een belangrijke rol. Vooral de vraag naar vrije uitloop- en biologische eieren groeit.

Vraaggestuurd
Specialisten verwachten dat de marktsegmenten vrije uitloop- en biologische eieren in de komende jaren met respectievelijk 5 en 7% zullen groeien. Waarschijnlijk gaat dit ten koste van het scharreleieren-aanbod. Dat betekent dat vooral deze markten vraaggestuurd zijn; een situatie die we ook in enkele vleesconcepten tegenkomen. Vooral in deze ketens ontstaan kansen om vraaggestuurd te werk te gaan, en zo overaanbod te voorkomen. Dat vraagt om een goede inschatting van verkoopvolumes, met een planningshorizon van 14 tot 16 maanden die aansluit op de lengte van een legronde. Maar ook om contracten voor zo’n periode. En goede informatievoorziening, zodat verpakkers, verwerkers en legpluimveehouders productievolumes nauwkeurig kunnen inschatten.

Prijzen eieren
Uit recent onderzoek bleek al dat een eierprijsstijging van ruim 20% per ei nodig is om aan de genoemde kostenstijging als gevolg van hogere dierwelzijnsnormen te kunnen voldoen. Om deze prijsstijging te realiseren, moet de eierketen de handen ineenslaan en het positieve imago van het ei benadrukken. Voor de consument blijft het ei een goedkope bron van goede voedingsstoffen, die past in een gezond voedingspatroon. Mede dankzij dit imago hoeft een lichte prijsverhoging van het ei niet te leiden tot vraaguitval.

Zie voor meer informatie het rapport Geld voor je eieren op de site van ABN AMRO

Zie voor meer informatie het rapport Geld voor je eieren op de site van ABN AMRO

Publicatiedatum: