Gezondheid veestapel belangrijk bij omschakelen

Kleinere veestapels en gezonde kuddes is het beeld bij biologisch boeren, aldus de Ierse dierenarts en biologische boer Paddy Fenton. Ook zei hij dat boeren die met een biologische rundveehouderij beginnen heel goed op de gezondheid van hun veestapel moeten letten, omdat het biologisch certificaat ervan af hangt.

Medicijnen maken het grootste verschil tussen biologische en conventionele rundvleesproductie. Meer preventie en minder repressie is Paddy's devies. De misvatting dat in de biologische teelt geen medicijnen mogen worden gebruikt, sprak hij tegen. Alleen door veeartsen gecertificeerde medicijnen gebruiken voor het behandelen van zieke dieren, legde hij uit. En alleen als 'laatste redmiddel'.


Beheersing van parasieten

Door goed management kunnen parasietenplagen beheerste worden. Bijvoorbeeld door de jonge kudde voor de oude uit te laten grazen. Ook door de plekken met kuilvoer af te wisselen kan het aantal parasieten verminderen. Minder eitjes komen dan in contact met het vee.

Sommige parasietenbestrijders mogen worden gebruikt als er technieken worden toegepast om infecties tegen te gaan. Ook als hele kuddes ontwormd moeten worden, zul je het advies en bewijs van een dierenarts nodig hebben, zei Paddy.

Biologische Vaccinatie Programma’s

Alleen als het echt niet anders kan, is vaccinatie toegestaan, bijvoorbeeld bij een groot ziekterisico op de boerderij zelf of de naburige. Het certificeringsorgaan prefereert enkelvoudige vaccinaties. De wachttijd na inenting is op biologische bedrijven tot 3 keer langer, want de resten moeten geheel verdwenen zijn uit het dier.

Biologisch gezondheidsplan veestapels

De gezondheid van de veestapel is erg belangrijk en dit plan zou moeten worden gevolgd om het aantal dieren dat behandeling nodig heeft, te verminderen, zei Paddy Fenton.

Bron: Agriland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven