Ongepasteuriseerd, biologisch, rauw en rijk aan probiotica
Start-up SOUR introduceert gefermenteerde groenten
Op biologische groenten zitten van nature de nodige micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. Ze zitten daar omdat ze gelukkig niet door pesticiden zijn doodgemaakt, zoals bij veel niet-biologische groenten gebeurt. Die pesticiden zijn natuurlijk bedoeld voor de slechte bacteriën, maar helaas zijn ze niet zo selectief, dus maken ze ook de goede bacteriën dood. De goede bacteriën kennen een mooi kunstje: fermenteren. De rauwe groenten krijgen door fermentatie meer voedingswaarde. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en de melkzuurbacteriën zijn krachtige probiotica. Slechte bacteriën overleven het fermentatieproces niet, dus alleen de goede bacteriën blijven over. Bij het fermenteren blijven vitamines geconserveerd en ze kunnen zelfs toenemen (B-vitamines). De bacteriën zijn bovendien in staat om voedingsstoffen (gedeeltelijk) af te breken, zodat ons lichaam ze beter kan opnemen.
Marieke Smidt van SOUR was vrijwel zeker het jongste bio-bedrijf op de Bio-beurs. Ze ontving dinsdag 19 januari het Skal-certificaat.
SOUR introduceert om te beginnen drie soorten; Bietjes met zeewier en mierikswortel, Wortel met kokos en vanille en Kimchi, een eigen variant op het haast iconisch groentegerecht uit Korea, gemaakt van gefermenteerde Chinese kool met peper, gember, knoflook en ui. Alle drie de soorten zijn lekker als bijgerechtje, op een broodje, of bij de borrel. Wat dacht je bijvoorbeeld van kimchi op nacho chips met een biertje er bij? De bietjes doen het heel erg goed bij een visje, een roggebroodje of bij de sushi. De gefermenteerde worteltjes zijn ook voor (kleine) kinderen een heerlijk hapje, voor bij de boterham, de warme maaltijd, stamp het door de stamppot, of maak er een snelle pasta salade van.
Voor meer informatie:
Marieke Smidt
Oprichter SOUR
06 53185264
[email protected]
www.sour.world