Reactie op begrotingsbehandeling landbouw

Bionext tevreden over 'regionele focus' staatssecretaris Van Dam

Op 2 en 3 december was de kersverse staatssecretaris Martijn van Dam in de Tweede Kamer om zijn begroting voor 2016 te verdedigen. Van Dam deed een aantal mooie uitspraken zoals "De afstand tussen grond en mond moet kleiner", "Landbouw heeft alleen toekomst als die rekening houdt met de natuur" en "Voedsel moet eerlijker, natuurlijker, beter en groener".

Het komt erop neer dat Van Dam een landbouw wil die zich richt op regionale afzet. De export naar verre landen gaat vooral over export van kennis en kunde, niet over export van producten. Verder gaf hij aan deze verandering 'samen met de sector' tot stand te willen brengen. Consumenten spelen daarbij een belangrijke rol, omdat ze te vaak nog "met hun portemonnee kiezen in plaats van hun hart".

Bionext geeft op de website aan dat ze hem daar vanuit de biologische sector graag bij ondersteunen: "Biologisch is immers goed voor de biodiversiteit, de bodem en richt zich op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. Ook leggen we graag uit waar biologisch voor staat. Zijn insteek 'We moeten weten wat we eten en wie ons eten maakt' is er een die we onderschrijven. We hopen op een prettige samenwerking de komende tijd. De uitnodiging voor een werkbezoek ligt al op zijn bureau."

Klik hier voor een kort verslag van het debat.

Bron: Bionext


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven