"Bauke Hoogstra: "Dit is een product met ongekende mogelijkheden"

Experimenteren met natuurlijke stabilisator Heliaflor

Tholen - Begin 2015 introduceerde Hoogpak BV Heliaflor, een nieuw biologisch plantaardig eiwit, gemaakt van biologische zonnebloempitten. "Heliaflor kan door de uitstekende water- en vetbindende eigenschappen gebruikt worden als natuurlijke emulgator en stabilisator", vertelt Bauke Hoogstra, die als doel heeft om toevoegingen in producten zoveel mogelijk overbodig te maken. "Het is een kunst om zonder hulpstoffen te werken. Daarom ben ik altijd op zoek naar nieuwe dingen en vraag me daarbij niet alleen af wat het is, maar vooral ook wat ik er mee kan doen. Natuurlijk is Heliaflor ook gewoon een proteïne, zoals deze door sporters en bewuste consumenten ook veelvuldig worden gebruikt. Maar mede omdat Heliaflor ook nog eens biologisch en allergeen vrij is ben ik het meest geïnteresseerd in de technologische eigenschappen."

Hij kwam tijdens de BIOFACH 2014 in Neurenberg voor het eerst in aanraking met Heliaflor. "Heliaflor wordt gemaakt van restmateriaal van zonnebloempitten. Met behulp van een heel nieuw systeem wordt dit materiaal opgewaardeerd tot eiwit. De gebruikte zonnebloemen worden gekweekt uit zaden van onafhankelijke kleinere zaadleveranciers. Zo wordt ook geprobeerd de macht (patenten) van de twee grootste zaadleveranciers te omzeilen. Dit is voor mij duurzaamheid ten top."


Links Bauke op kantoor in Drachten, met één van de door hem ontwikkelde Smaakmakkers. Dit zijn vloeibare biologische kruidenmixen.

Waarvoor gebruiken?

Maar waarvoor kan men Heliaflor gebruiken? Heliaflor maakt het bijvoorbeeld mogelijk om, zonder allergenen en E-nummers, vleeswaren te produceren, meent Bauke. "Het belangrijkste is om de gebruiker te overtuigen dat er met Heliaflor een enorme verbetering te behalen valt, ook in de productie van bestaande producten. Ik geef toe dat er best een lange adem nodig is om producenten te overtuigen, maar ik ga graag met ze in overleg. Ik heb Heliaflor bijvoorbeeld getest bij een biologische slager die er voor wilde zorgen dat zijn hamburgers niet te droog zijn na het bakken. Door aan een kilo gehaktvlees 5 gram Heliaflor toe te voegen is dit gelukt. Het vet en vleesvocht blijft er in zitten, wat essentieel is voor een goede smaakoverdracht. Een ander voorbeeld is grillworst. Bij biologische productie is er kans op vocht en vet afzetting. Met slechts 3 gram Heliaflor is dit probleem geheel opgelost. Bijkomend voordeel was dat de bite en snijdbaarheid positief werden beïnvloed."

Bauke geeft aan dat Heliaflor ook gebruikt kan worden om vloeibare producten stabieler te maken. "De toevoeging van Heliaflor had onze nieuwe vloeibare kruidenmixen, de Smaakmakkers, bijvoorbeeld stabieler gemaakt. Ik koos echter bewust voor Smaakmakkers zonder extra toevoegingen, dus ook geen Heliaflor. Nu moet de gebruiker gewoon even schudden voor gebruik." Door toepassing van Heliaflor blijft brood volgens Bauke ook langer vers. "Ook bevat het brood hierdoor minder luchtgaatjes en de smaak is lekkerder omdat de olie beter opgenomen kan worden in het brood."Mayonaise

Heliaflor kan dus fungeren als emulgator. Een emulgator zorgt voor een stabiel mengsel van stoffen die van nature niet goed mengen. Het kan bepaalde ingrediënten zelfs overbodig maken. Bauke heeft dit zelf onlangs getest. "Ik wilde een biologische basismayonaise maken zonder mosterd, ei, maïs, soja en zetmeel. Normaal fungeren eigeel en mosterd in mayonaise als emulgator tussen olie en azijn. Onlangs heb ik een test gedaan en de productie gaat ten alle tijde goed wanneer ik er Heliaflor en een beetje water aan toevoeg. Door middel van water komt de effectiviteit van Heliaflor namelijk op gang. En ook als ik azijn toevoeg, valt het mengsel niet uit elkaar."

Inmiddels zijn er al veel toepassingen getest. Kijk voor meer informatie op www.heliaflor.de. Of neem direct contact op met de importeur voor de Benelux:

Bauke Hoogstra
Hoogpak bv
De Bolder 55
9206 AP Drachten
0512 523818
info@hoogpak.nl
www.hoogpak.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.