Voedselcollectief Klein Gemaakt start door als Rechtstreex Eindhoven

Het voormalig Eindhovense voedselcollectief Klein Gemaakt gaat verder als Rechtstreex Eindhoven. Met een andere naam, maar met dezelfde uitgangspunten en de juiste ervaring bij elkaar. Rechtstreex heeft zich namelijk al succesvol bewezen in Rotterdam en sinds een paar maanden ook in Utrecht. Vanaf 11 september kunnen Eindhovenaren bestellen en genieten van producten uit hun eigen stad en omgeving. Deze kunnen ze vervolgens op woensdag 16 september ophalen, want dan openen 's middags de eerste twee wijkpunten op Strijp (in Caffee Allee) en in Blixembosch. De weken daarna openen meer wijkpunten op verschillende plekken in Eindhoven hun deuren.

Droom van een korte voedselketen

Rechtstreex is twee jaar geleden opgericht door Arthur Nijhuis en Maarten Bouten in Rotterdam. Het is hun droom om een nieuwe voedselketen te creëren met korte lijntjes tussen boer en consument. En dat doen ze met succes. Inmiddels telt Rechtstreex vijftien afhaalpunten in Rotterdam en zes in Utrecht. De volgende stad aan zet: Eindhoven.


Wijkchef Blixembosch.

Verbinding tussen boeren en consumenten

De doelstelling van Rechtstreex is om naast de verbinding tussen boer en buur ook de verbinding tussen buur en buur weer te herstellen. Het wijkpunt speelt daarin een belangrijke sociale, verbindende rol. Arthur: "Bewoners bestellen hun lokale, duurzame producten online en halen hun boodschappen op bij een afhaalpunt in hun eigen wijk. We horen vaak van klanten dat ze deze persoonlijke benadering heel prettig vinden. Ze voelen zich hierdoor meer verbonden met hun stad, de boeren en het voedsel uit de regio."


Familie Jonkers uit Oirschot is één van de leveranciers. Foto: Rop van Vledder.

Vruchtbare voedingsbodem in Eindhoven

De Eindhovense Bart Kraaijvanger, destijds initatiefnemer van Klein Gemaakt en Voedselcollectief Eindhoven, zet de Eindhovense variant van Rechtstreex op de kaart. Bart: "Ik ben erg blij dat het zaadje dat we met Klein Gemaakt en het Voedselcollectief hebben geplant, nu kunnen oogsten met de krachten en ervaringen van Rechtstreex. De grote vraag destijds heeft aangetoond dat hier grote behoefte aan is in Eindhoven en ook de lokale boeren zijn erg enthousiast." Inmiddels hebben zich al veel inwoners uit Eindhoven en omliggende plaatsen aangemeld als klant of omdat ze zelf een wijkpunt willen runnen. Ook doen er nu al 13 leveranciers mee, van biologische akkerbouwers tot kleine tuinders. Eén van de belangrijkste pijlers van Rechtstreex is om de boer een goed aandeel te geven in de opbrengsten. Arthur: "Bij Rechtstreex belandt ongeveer 60% van de consumentenprijs bij de boer of teler. Samen met boeren en bewoners bouwen we aan een op vraag en aanbod gestuurde teelt en een lokale duurzame economie."


Ook bio-teler Hans Levels uit Meijel behoort tot de leveranciers. Foto: Rop van Vledder.

Winnaar van de Aardig Onderweg Award

Eind mei 2015 ontving Rechtstreex de Aardig Onderweg Award van de R.E.T. uit handen van burgemeester Aboutaleb. Ook krijgt het bedrijf ondersteuning van Stichting DOEN omdat ze bijdraagt aan een groene en sociale samenleving. Het is de ambitie van Arthur en Maarten om de formule volgend jaar in alle grote steden in Nederland aan te bieden, zodat overal regionale verbinding en een transparante voedselketen ontstaat. Er zijn al concrete plannen om op korte termijn in drie nieuwe steden te starten.


Wijkchef Strijp.

Het afhaalpunt op Strijp opent op 16 september van 17:00-19:00 uur Het afhaalpunt in Blixembosch opent op 16 september van 16:00-20:00 uur.

  • Om boodschappen te kunnen doen bij een van de afhaalpunten moet je je als klant inschrijven op www.rechtstreex.nl/wijken. Dit kan nu al, bestellen kan vanaf 11 september.
  • Geïnteresseerden die zelf graag een wijkpunt willen starten, kunnen meer informatie opvragen via eindhoven@rechtstreex.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.